I NAKON UHIĆENJA ASSANGEA

Wikileaks nastavlja objavljivati!

07.12.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea napad je na slobodu medija i neće spriječiti tu organizaciju da i dalje na internetu objavljuje povjerljive dokumente, izjavio je u utorak glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

On nije želio komentirati "stanje svijesti Assangea" prije nego je uhićen, ali je potvrdio da je u zadnja 24 sata bio u vezi s 39-godišnjim Australcem.

Naglasio je da njegovo uhićenje neće odgoditi objavljivanje tajnih dokumenata. 'Ovo neće promijeniti našu operaciju', rekao je Hrafnsson.

Uhićenje Juliana Assangea

Po prvim informacijama, Assange će se danas popodne pojaviti na sudu u Westminsteru. Švedske vlasti terete ga za nezakonitu prisilu, seksualno zlostavljanje i silovanje.

Julian Assange, prema izvještajima svjetskim medija, pristao je na sastanak s britanskom policijom zbog navoda o seksualnim napadima u Švedskoj, a na temelju naloga o izručenju. Kao znak podrške, anonimna osoba pokrenula je kampanju širokog raspona u prilog Wikileaksa, počevši od napada na web stranicu PayPal

Julian Assange
bio je dodan na Interpolovu tjeralicu prošlog tjedna, jer je Švedska izdala uhidbeni nalog na temelju optužbi za seksualno zlostavljanje za koje ga terete dvije Šveđanke. Assange ove optužbe naziva 'prljavom kampanjom'.

Osnivač Wikileaksa poziva pristaše da daju prilog za njegovu jamčevinu budući da će mu trebati između 100.000 i 200.000 funti. Točan iznos dogovorit će se danas na sudu.

Različite vlade i korporacije pritišću Wikileaks i Assangea proteklih nekoliko tjedana. Amazon, MasterCard i PayPal odbijaju raditi s Wikileaksom.

Anonimna je osoba pokrenula kampanju široka raspona u prilog Wikileaksa, počevši od napada na  web stranicu PayPal. Napad je trajao osam sati, a rezultirao je brojnim prekidima usluga, prenosi The Register.

PayPal je odlučio da se zaustavi obrada donacija za Wikileaks nakon kontroverzne objave američkih diplomatskih prepiski, kao i da se povuče usluga držanja datoteke na poslužitelju (tzv. hosting). Anonimni inicijator operacije 'Osvetiti Assangea' rekao je na svojoj internetskoj stranici:
'Iako nemamo mnogo sličnosti s Wikileaksom, borimo se za isti razlog. Želimo transparentnost i ukidanje cenzure. Pokušaj da se Wikileaks ušutka nalikuje svijetu u kojem nije dozvoljeno reći što mislimo i gdje se ne mogu izraziti svoja mišljenja i ideje. Ne možemo dopustiti da se to dogodi. Naša je namjera saznati tko je odgovoran za ovaj neuspjeli pokušaj cenzure. To je razlog zašto želimo iskoristiti naše resurse kako bismo podigli svijest, borili se protiv onih koji su protiv nas i davali podršku onima koji pomažu voditi naš svijet u smjeru slobode i demokracije.'

Operacija 'Osvetiti Assangea' uključivat će kombinaciju političkog lobiranja, potrošački bojkot PayPala, kao i praktične podrške (upisivanje istih podataka u više spremnika, tzv. mirroring) i zagovaranje za Wikileaks, ističe The Register.

Assange je izjavio kako vjeruje da su Sjedinjene Države iza tjeralice i pokušaja njegovog izručenja. Mnogi američki političari nisu imali lijepe riječi za Assangea posljednjih nekoliko dana. Nekoliko konzervativaca, uključujući Sarah Palin i Mikea Huckabeea, izjavilo je da bi čak trebao biti ubijen ili pogubljen.

Uhićen Julian Assange