UBRZO PROVALJENI

WikiLeaks na kratko zaobišao embargo na donacije

09.07.2011 u 07:48

Bionic
Reading

Tvrtka partner WikiLeaksa ovoga je tjedna našla novu banku za zaprimanje donacija preko kartica Visa i Mastercard no prekid višemjesečnog embarga bio je samo privremen jer je banka zaustavila uplate u roku od nekoliko sati, rekle su agenciji Reuters dvije osobe upoznate sa slučajem.

Visa i MasterCard su u prosincu blokirale donacije WikiLeaksu no u četvrtak je tvrtka DataCell koja proslijeđuje uplate rekla da može ponovno obrađivati donacije grupi Juliana Assangea.

Islandska banka Valitor pristala je prihvaćati uplate koje obrađuje DataCell ali DataCell nije Viatoru rekao da će te uplate uključivati donacije WikiLekasu, prenosi Reuters iz svojih izvora.

Valitor je blokirao donacije WikiLeaksu putem Vise i MasterCarda u petak i prekinuo ugovor s Datacellom, rekao je Reutersov sugovornik. Obrađeno je manje od 100 donacija prije no što je Valitor blokirao uplate.

Glasnogovornica Vise za Europu rekla je da je Visa obustavila prihvaćanje uplata čim je uočila kome su donacije namijenjene a MasterCard je rekao da nije promijenio svoje stajalište glede embarga na donacije za WikiLeaks.