širenje bolesti

WHO preporučio Ukrajini da uništi patogene u laboratorijima

11.03.2022 u 07:06

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihova "bijega" i širenja bolesti među stanovništvom. Stručnjaci za biološku sigurnost upozoravaju da su ulazak ruskih postrojba u Ukrajinu i bombardiranje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo kojega od tih laboratorija

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnoga zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, među kojima je i najnovija covid-19. Ukrajinski laboratoriji primaju potporu od SAD-a, Europske unije i WHO-a.

WHO je na pitanja Reutersa o njihovoj suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, odgovorio da je surađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja sigurnosnih praksi koje pomažu spriječiti "nesreće ili namjerno puštanje patogena".

  • +17
Posljedice bombardiranja Mariupolja Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

"WHO je, u okviru svojega rada, preporučio ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova 'bijega'", odgovorio je WHO.

Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima. Agencija nije odgovorila ni na pitanja o tome jesu li njihove preporuke poštovane.

Ukrajinski dužnosnici u Kijevu i njihovom veleposlanstvu u Washingtonu nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Mogućnosti ukrajinskih laboratorija našle su se u središtu sve snažnijega informacijskoga rata otkako je ruska vojska ušla u Ukrajinu.

U srijedu je glasnogovornica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ponovila staru tvrdnju da SAD u Ukrajini vodi laboratorij biološkog oružja, što i Washington i Kijev stalno opovrgavaju.

Zaharova je rekla da dokumenti koje su izvukle ruske snage u Ukrajini dokazuju "pokušaj da se izbrišu dokazi o vojnim biološkim programima" uništavanjem laboratorijskih uzoraka.

Reuters napominje da nije mogao dobiti neovisnu potvrdu njezine informacije.

Ukrajina je opovrgnula te tvrdnje, kao i glasnogovornici američke vlade, koji tvrde da se Rusija njima možda služi kao izgovorom za upotrebu vlastitoga kemijskog ili biološkog oružja.

WHO u svojoj izjavi ne spominje biološko oružje. UN-ova agencija ističe da potiče sve strane na suradnju i "sigurno uklanjanje svih patogena na koje naiđu te da zatraže tehničku pomoć, bude li to potrebno".

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u petak na zahtjev Rusije, rekli su diplomati, kako bi raspravljalo o tvrdnjama Moskve o postojanju američkih bioloških aktivnosti u Ukrajini.