u svibnju

WHO: 'Države bi mogle propustiti rok za postizanje dogovora o pandemijama'

22.01.2024 u 13:50

Bionic
Reading

Članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) mogle bi propustiti rok u svibnju za potpisivanje pravno obvezujućeg sporazuma o borbi protiv pandemija, a to bi bio velik udarac za buduće generacije, objavio je njezin čelnik u ponedjeljak

Novi dogovor i niz ažuriranja postojećih pravila o upravljanju pandemijama namijenjeni su jačanju obrane svijeta od novih patogena, nakon što je pandemija covida-19 ubila više od 7 milijuna ljudi diljem svijeta.

„Moram reći da se brinem da države članice neće ispuniti tu obavezu, a postoji još niz velikih pitanja koja se moraju riješiti”, rekao je glavni tajnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u obraćanju izvršnom odboru te organizacije u Ženevi.

„Po meni, neuspjeh u postizanju dogovora o pandemiji i amandmanima IHR-a (Međunarodnih zdravstvenih regulacija) bit će propuštena prilika zbog koje nam buduće generacije možda neće oprostiti”, upozorio je Tedros, pozvavši države da iskoriste priliku kako bi oblikovale budućnost WHO-a i svjetskog zdravstva.

WHO je samo jednom u svojoj 75 godina dugoj povijesti uspio postići takav dogovor, a riječ je o onom o kontroli duhanskih proizvoda iz 2003. godine.