važna prekretnica

U Zelenortskoj Republici pobijeđena malarija

12.01.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je Zelenortsku Republiku slobodnom od malarije, pozdravljajući to kao važnu prekretnicu u borbi protiv te bolesti

Zelenortska Republika (Cabo Verde, Zelenortski Otoci), arhipelag od 10 otoka u središnjem Atlantskom oceanu, suočila se s teškim epidemijama u gusto naseljenim područjima prije nego što je provela ciljane intervencije.

"(To) nam daje nadu da se s postojećim sredstvima, kao i novima uključujući cjepiva, možemo usuditi sanjati o svijetu bez malarije", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u priopćenju.

WHO je rekao da je u teško pogođenoj afričkoj regiji, Zelenortska Republika treća zemlja nakon Mauricijusa i Alžira koja je eliminirala bolest koju prenose komarci.

Pridružuje se skupini od 43 zemlje i jednom teritoriju koji su dobili certifikat Svjetske zdravstvene organizacije. Certifikat se dodjeljuje kada je zemlja dokazala da u zadnje tri godine nije bilo lokalno prenesenih slučajeva malarije.

"Ovo (certifikacija) ima potencijal privući više posjetitelja i potaknuti socioekonomske aktivnosti u zemlji u kojoj turizam čini približno 25 posto BDP-a", stoji u priopćenju WHO-a.