VRBOVANJE KADRA

[FOTO] #WeAreNATO: Hrvatski mornari u Splitu s građanima i turistima obilježili Dan HRM-a

16.09.2022 u 22:50

Bionic
Reading

U prigodi obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Splitu je u petak na Gatu Sv. Duje održan Dan otvorenih vrata HRM-a, a u okviru kampanje We Are NATO održano je i natjecanje u vezivanju mornarskih čvorova

Građani i turisti tijekom poslijepodneva su obilazili vojne brodove RTOP-12 „Kralj Dmitar Zvonimir“ i RTOP-42 „Dubrovnik“, kao i brodice VGB „Modrulj“ 202. Ovo je također bila prilika i za informirati se o studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, a posebice o studiju Vojnog pomorstva te dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

  • +20
Posjetitelji su razgledali raketne topovnjače Kralj Dmitar Zvonimir i Dubrovnik te Modrulj 202 Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Također, u sklopu kampanje We Are NATO pripadnici Hrvatske ratne mornarice i kadeti studija Vojnog pomorstva na brodovima HRM-a održali su i natjecanje u vezivanju mornarskih čvorova. Svi zainteresirani mogli su se okušati u toj mornaričkoj vještini, a najveći interes su, ističe Ministarstvo obrane, ponovno pokazali oni najmlađi.

Ministarstvo obrane na svojim je stranicama također izvijestilo o ovom događaju. Evo kako.

'Kadetkinja studija Vojnog pomorstva Anđela Rohtek rekla je kako su njezina iskustva u posljednje tri godine po pitanju školovanja, izuzeto pozitivna te kako se veseli svim budućim izazovima: 'Jako sam zadovoljna i vojnim, ali i fakultativnim dijelom studija te samoj praski koju radimo, ovisno o smjeru koji smo izabrali. Nikada se nisam vidjela nigdje nego u Hrvatskoj vojsci i iznimno mi je drago što ostvarujem sve svoje planove i snove'.

Oni najmlađi, oduševljenje viđenim i prezentiranim nisu skrivali, pa je desetogodišnji Lovre iz Splita rekao kako na brodovima HRM-a odmah poželi ostati i raditi: “Vjerujem kako ću i ja jednog dana biti hrvatski mornar, kao i moj tata. Volim našu Hrvatsku vojsku', navodi MORH u svom izvješću.

Dan otvorenih vrata HRM-a održat će se u nedjelju i u makarskoj Gradskoj luci, gdje će za posjetitelje od 16 do 19 sati biti otvoren desantni brod minopolagač (DBM).