trumpov uspjeh

Washington poziva i druge arapske zemlje da priznaju Izrael

17.09.2021 u 19:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su obećale u petak da će potaknuti druge arapske zemlje da priznaju Izrael, na ministarskom sastanku organiziranom kako bi se obilježila obljetnica povijesnih sporazuma o normalizaciji zaključenih pod okriljem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Potaknut ćemo više zemalja da slijede pute Emirata, Bahreina i Maroka", izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken na virtualnom sastanku s kolegama iz Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka.

"Želimo proširiti krug miroljubive diplomacije. U interesu zemalja regije i svijeta je da Izrael bude tretiran kao i sve druge zemlje" inzistirao je.

"Normalizacija će donijeti više stabilnosti", rekao je i ocijenio da su "Abrahamovi sporazumi" bili od koristi stanovništvu regije.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su 15. rujna 2020. postale prve Zaljevske zemlje koje su normalizirale odnose s Izraelom. Maroko i Sudan su ih slijedili. 

Nakon stupanja na vlast, demokrat Joe Biden, koji želi raskinuti s Trumpovom erom, rekao je da odobrava te sporazume koji se smatraju jednim od glavnih diplomatskih uspjeha njegovo republikanskog prethodnika.