DENUKLEARIZACIJA

Washington i Pjongjang traže 'pojašnjenja' tijekom boravka Pompea u Sjevernoj Koreji

07.07.2018 u 09:03

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo u subotu je održao drugi dan razgovora u Sjevernoj Koreji pokušavajući dogovoriti detalje oko načina zaustavljanja tamošnjeg nuklearnog programa, a obje strane su nakon prvog dana pregovora istaknule da trebaju 'pojašnjenja'

Nakon prve noći provedene u sjevernokorejskoj prijestolnici poslije tri ovogodišnja kratka posjeta, Pompeo je napustio vladinu gostinjsku kuću u kojoj je obavio sigurni telefonski razgovor s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o napretku pregovora.

Pompeo je zatim ponovno sjeo s Kim Yong Cholom, najvišim dužnosnikom partije i bivšim šefom špijunske agencije s kojim je imao ključnu ulogu u dogovaranju summita između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una 12. lipnja u Singapuru.

Kim Yong Chol je na početku susreta istaknuo da je s Pompeom jučer imao 'veoma ozbiljne rasprave o jako važnim pitanjima'. Našalio se da američki državni tajnik 'možda zbog toga nije dobro spavao' u prestižnoj gostinjskoj kući Paekhwawon, Vrtu sa stotinu ruža.

Mike Pompeo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema pisanju američkih novinara Pompeo mu je odgovorio: 'Direktore Kim, dobro sam spavao. Jučer smo imali dobre razgovore. Cijenim to i radujem se današnjem nastavku rasprave'.

Ponovio je kako je Trump predan 'svjetlijoj budućnosti Sjeverne Koreje'.

'Stoga je posao koji radimo, put prema potpunoj denuklearizaciji i izgradnji odnosa između naše dvije države ključan za bolju Sjevernu Koreju i uspjeh koji naša dva predsjednika traže od nas', dodao je Pompeo.

Kim se složio da je riječ o važnom poslu i naglasio da 'postoje stvari koje želi razjasniti', na što je američki državni tajnik odgovorio da to mora učiniti i on.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert naglasila je da je Pompeo nepopustljiv po tri pitanja: potpune denuklearizacije Sjeverne Koreje, sigurnosne garancije i repatrijacije ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. 

Kim Jong Un je u Singapuru rekao kako je predan 'putu prema denuklearizaciji' Korejskog poluotoka, no nije otkrio detalje kako i kada će Pjongjang zaustaviti oružani program za koji je Trump rekao da nije dopušten jer prijeti sigurnosti Sjedinjenih Država. 

Američki predsjednik je pak obećao pružanje 'sigurnosnih garancija' Sjevernoj Koreji, a Washington je nakon toga otkazao jednu od velikih vojnih vježbi s Južnom Korejom koje Pjongjang redovito naziva pripremom za invaziju.

Pompeo će se u nedjelju u Tokiju sastati sa predstavnicima Seula i Tokija.