jasno upozorenje

Washington: Brine nas to što ruska paravojska Wagner regrutira nove vojnike u Srbiji

13.01.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Visoki američki izaslanik izrazio je u četvrtak snažnu zabrinutost zbog aktivnosti ruske paravojne skupine Wagner koja navodno pokušava regrutirati nove vojnike u Srbiji i drugdje u svijetu

Savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet izrazio je tu zabrinutost tijekom razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

'Vidjeli smo da Wagner grupa nastoji regrutirati vojnike iz Srbije i drugdje i to je nešto što ne možemo dopustiti', rekao je novinarima nakon sastanka.

'Ne znam postoji li zabrinutost (u Srbiji), razgovarali smo o našim brigama i veselimo se što ćemo raditi s vladom ovdje u Beogradu i drugdje gdje je Wagner aktivan kako bismo stali na kraj njihovim aktivnostima', dodao je Chollet, prenosi AP.

Wagner grupa, u vlasništvu ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, do sada je uglavnom bila aktivna u afričkim državama, radeći s vladama na proruskoj propagandi te drugim vojnim i političkim projektima.

Skupina se hvalila svojom prisutnošću u Srbiji, jedinoj europskoj državi uz Bjelorusiju koja se nije pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Grupacija je navodno najavila otvaranje svojih ureda u Beogradu, što je kasnije demantirano.

Moskovski propagandni portal RT, koji je nedavno pokrenuo lokalizirano izdanje u Srbiji s vijestima na srpskom jeziku, objavio je Wagnerov oglas za zapošljavanje u kojem se traže borci u Ukrajini. U oglasu se navodi da skupina nudi 'više nego atraktivne' poticaje.

Chollet je rekao da je Wagner grupa u 'užasnim aktivnostima diljem svijeta, bilo da je riječ o Libiji, Srednjoafričkoj Republici ili trenutno u Ukrajini'.

Skupina koja navodno uključuje veliki kontingent osuđenika regrutiranih u ruskim zatvorima predvodi napade na gradove Soledar i Bahmut u istočnoj Ukrajini, gdje se posljednjih dana vode glavne bitke. Prigožin i njegova skupina godinama su bili pod američkim sankcijama, a SAD je nedavno poduzeo dodatne korake kako bi pokušao kontrolirati Wagnerov pristup oružju.

  • +15
Razmjeri razaranja Soledara Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Zapadne zemlje i stručnjaci UN-a također su optuživali plaćenike Wagnera za brojna kršenja ljudskih prava diljem Afrike, uključujući Srednjoafričku Republiku, Libiju i Mali. Ranije ovog mjeseca američki državni tajnik Antony Blinken objavio je da je označio Wagner grupu kao 'entitet od posebne zabrinutosti' zbog aktivnosti u Srednjoafričkoj Republici.

Chollet je također pozvao Srbiju da uvede sankcije protiv svog tradicionalnog saveznika Rusije.