PREFERIRA AUSTRIJU

Walter Wolf uhićen u Kanadi, ne želi u Sloveniju

21.01.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Odvjetnik austrijsko-slovensko-kanadskog poduzetnika Waltera Wolfa, uhićenog u Kanadi na temelju slovenskog uhidbenog naloga, izjavio je da se njegov klijent protivi izručenju Sloveniji koja ga traži zbog afere Patria jer mu se tamo ne bi pošteno sudilo

Wolf će se protiviti izručenju zbog zdravstvenih razloga i zato što smatra da u Sloveniji ne bi imao pošteno suđenje, izjavio je u utorak za Slovensku televiziju Wolfov bečki odvjetnik Markus Singer

Prema njegovim bi riječima Wolf u Sloveniji bio izložen 'ping-pongu' u sudskom procesu koji ima političku pozadinu, zato će u slučaju da se kanadske vlasti ipak odluče za izručenje zahtijevati da bude izručen Austriji, a ne Sloveniji.

Wolf ima državljanstva Kanade, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a paralelni procesi oko afere Patria vođeni su u Ljubljani i Beču. Vlastima tih država Wolf je postao nedostupan nakon prisutnosti na uvodnim ročištima. Wolf je optužen kao posrednik u navodnoj isplati mita finske kompanije Patrija državnim i vojnim dužnosnicima u Sloveniji.

Na suđenju u Beču 2013. na tri godine zatvora osuđen je Patrijin lobist Hans-Wolfgang Riedl zbog mita i utaje poreza, a Wolf je bio optužen da je s Riedlom činio zločinačku organizaciju.

Na suđenju u Ljubljani zbog obećanog mita u čijoj je predaji navodno sudjelovao Wolf na dvije godine zatvora osuđeni su bivši premijer Janez Janša, direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič i bivši brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, dok je postupak protiv Wolfa zbog nedostupnosti izdvojen.

Član Janšine stranke Jože Zagožen, također optužen na istom procesu, koji se spominjao kao organizator sastanaka s Wolfom na kojima su dogovarani detalji isplate mita, umro je prije izricanja presude.

Kanada je u proteklih 15 godina već izručila Sloveniji dvojicu slovenskih državljana koji su nakon osude zbog korupcije pobjegli u tu državu, ali postupak izručenja traje više mjeseci. To bi moglo pogodovati optuženom Wolfu s obzirom da je i slovensko ministarstvo pravosuđa u utorak potvrdilo da će u kolovozu ove godine doći do apsolutne zastare tog slučaja koji seže u 2005.

Županijski sud u Karlovcu je 2008. poduzetnika Waltera Wolfa proglasio krivim da je kao vlasnik Karlovačke industrije obuće (KIO) poticao na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u 'slučaju KIO'. Karlovački sud teretio je Wolfa za prisvajanje 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu. Hrvatski Vrhovni sud je prije dvije godine ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje. Wolf se od tada nije pojavio na karlovačkom sudu.

Walter Wolf rođen je 1939. u Grazu kao dijete Nijemca i Slovenke. Dio djetinjstva proveo je u Mariboru, a 1960. odselio je u Kanadu, gdje se obogatio poslovima s naftom. Sredinom 70-ih godina postao je poznat sa svojim timom u Formuli 1 'Walter Wolf Racing'.