STRAH OD AL KAIDE

'Vukovi samotnjaci' - nova prijetnja Zapadu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 09:18
  • Objavljeno 24.04.2012 u 09:18
talibani

talibani

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nova taktika Al Kaide usmjerena na 'vukove samotnjake', odnosno osobe koje samostalno izvode napade, predstavlja problem zapadnim obavještajnim agencijama u borbi protiv terorističkih napada, rekao je u ponedjeljak šef kanadske obavještajne službe

Priznavši kako prelazak Al Kaide na 'individualni džihad' predstavlja problem, šef kanadskih obavještajaca je rekao da je 'vukove samotnjake' teško otkriti jer ne pripadaju većim mrežama koje mogu privući pozornost.

Voditelj Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) Richard Fadden rekao je Odboru za borbu protiv terorizma kanadskog Senata da se Al Kaida usmjerila na 'solo napade' jer joj je teško pokrenuti velike akcije, poput napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Kanada zajedno s obavještajnim agencijama SAD-a, Francuske, Njemačke i Australije pokušava bolje razumjeti motive solo napadača.

Fadden napominje kako nije jednostavno razviti doktrinu i operativne sposobnosti za bavljenje tim osobama. 'Da budemo iskreni, to nas brine', rekao je u svjedočenju pred odborom.

Kao primjer vuka samotnjaka naveo je Mohameda Meraha koji je prošloga mjeseca u Francuskoj ubio sedmero ljudi.

Očekuje se da će broj takvih napadača porasti, a jedan od glavnih pokretača te nove kampanje je časopis Inspire, publikacija skupine 'Al Kaida Arapskog poluotoka' (AQAP), iz Jemena, jednog od najaktivnijih ogranaka te terorističke organizacije.

U članku koji je časopis Inspire objavio pod nazivom 'Napravite bombu u majčinoj kuhinji', dane su detaljne upute o tome kako nanijeti najveću moguću štetu eksplozivnom napravom kućne izrade.

'Moram reći da moji suradnici u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u dijele moje mišljenje, već smo uočili porast broja ljudi koji djeluju kao pojedinci i koji doista otežavaju naš život', rekao je Fadden.

On smatra da se 'vukove' prije napada može uhvatiti jedino na način da se nadziru njihove aktivnosti na internetu.

'Većina njih, na ovaj ili onaj način komunicira putem interneta, pokušava saznati nešto i pokušava se povezati s drugim pojedincima kako bi podijelili zajedničke stavove', rekao je Fadden.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi