IZMIJENJEN STATUT GRADA

Vukovar proglasili mjestom posebnog pijeteta!

Bionic
Reading

Vukovarski gradski vijećnici su na prijedlog HDZ-a, HSP-a dr.Ante Starčević izmijenili Statut grada i proglasili ga mjesto posebnoga pijeteta te izglasali da se primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru u cijelosti odgodi dok se za to ne ispune uvjeti

Zašto u Vukovaru ima 27.000 stanovnika, a u policiji ih je evidentirano 42.000?

Gradsko vijeće Vukovara prihvatilo je inicijativu Kluba vijećnika HDZ-a o upućivanju zahtjeva nadležnim institucijama za žurno provođenje Zakona o prebivalištu u gradu Vukovaru radi usklađivanja točnog broja stanovnika i broja birača na području grada.
Također je većinom glasova imenovan Odbor za branitelje pri Gradskome vijeću. Naime prema popisu stanovništva iz 2011. Vukovar ima oko 27.000 stanovnika, dok ih istodobno u policijskoj evidenciji ima više od 42.000. Ta je točka na dnevni red uvrštena nakon dva sata rasprave. Protiv nje bila su trojica SDSS-ovih vijećnika koji su ustvrdili da o njoj nije obavješteno Vijeće nacionalnih manjina.

Protiv ovakve izmjene Statuta glasovali su vijećnici SDSS-a, dok su SDP-ovi vijećnici ostali suzdržani. U SDP-u tvrde da su izmjene Statuta protuustavne i protuzakonite.

Nakon što je većinom glasova vijećnika vukovarskoga Gradskog vijeća, krajem rujna, prihvaćen prijedlog o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara, na današnjoj sjednici raspravlja se o konkretnim prijedlozima za njegovu izmjenu. Prihvaćen je prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a za provjerom broja birača i broja stanovnika u tom gradu.

Skupina vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića predlažu dvije nove stavke u članku 2. gradskog statuta - i to stavak kojim se područje grada Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, te stavak kojim bi se propisalo kako su u gradu Vukovaru službeni jezik i pismo hrvatski jezik i latinično pismo, javlja hrt.hr

Istim prijedlogom traži se izmjena i članka 61. Statuta grada Vukovara, koji bi glasio: Temeljem odredbe članka 2. () i pozivom na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, područje grada Vukovara se u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Željko Sabo u izmjenama Statuta predlaže da se u statut ugradi članak kojim će se jasno dati do znanja kako je u Vukovaru u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo. Sabo ujedno predlaže izmjene stavka 3. članka 61., sukladno kojima se na području Grada dvojezičnost ostvaruje: 1. u radu tijela Grada u samoupravnom djelokrugu, 2. u postupku pred upravnim tijelima Grada. Iza stavka 3. toga članka dodaju se novi stavci 4. i 5. koji glase: Gradskim vijećnicima se osigurava pravo na dvojezično dostavljanje poziva za sjednicu Gradskog vijeća, te pravo na upućivanje akata (podnesaka i dopisa) prema tijelima Grada. Grad će osigurati pravo građanima da im se dvojezično, na njihov zahtjev: 1. izdaju javne isprave, 2. tiskaju obrasci koji se koriste u službene svrhe.

Klub vijećnika SDSS-a predlaže da se izmjenama Statuta propiše kako su na području Vukovara u ravnopravnoj službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo te srpski jezik i ćirlično pismo. U članku 61., prema prijedlogu kluba SDSS-a, dodaje se niz novih stavaka kojima se osigurava primjena dvojezičnosti u Vukovaru te se tako predlaže da se, osim primjene dvojezičnosti u djelokrugu rada Gradskog vijeća, gradonačelnika, upravnih tijela grada te u postupku pred tijelima državne uprave, sudbenim tijelima, državnim odvjetništvima i pravobraniteljstvima prvog stupnja, dvojezičnim pismom ispišu i prometni znakovi i druge pisane oznake u prometu, nazivi ulicama i trgova te geografskih mjesta i lokaliteta na području grada.

U SDSS-u smatraju kako su se objavom rezultat popisa stanovništav iz 2011. godine stekli uvjeti da se na području Vukovara primjene odredbe Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina.