organizirani kriminal

Vukovac: Ni američka administracija nije zadovoljna hrvatskom borbom protiv korupcije

03.03.2022 u 15:31

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici upozorili su u četvrtak kako ratom u Ukrajini domaći problemi nisu nestali, i dalje imamo optužnice protiv ministara u Vladi, a Ružica Vukovac ustvrdila je da borbom protiv korupcije u Hrvatskoj nakon europske nije zadovoljna ni američka administracija

Američka vlada odlučila je u Zagreb smjestiti specijalnog pravnog savjetnika koji će kontrolirati procese u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, to je jasna poruka Bidenove administracije da nije zadovoljna načinom na koji se Hrvatska obračunava s korupcijom, ustvrdila je Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) u slobodnom govoru.

„Da je to značajna poruka hrvatskom vrhu i samom premijeru govori i činjenica da je vijest prešućena u političkom prostoru i medijima. To je još jedan znak da međunarodna zajednica ne vjeruje premijeru kada kaže da radi sve što može u borbi protiv korupcije”, ocijenila je Vukovac podsjetivši da su istragu protiv Gabrijele Žalac i nekih drugih ministara preuzeli europski istražitelji.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) poručio je da ministri ne mogu biti zaštićeni od kaznenog progona za djela za koja je previđena kazna do pet godine zatvora, a odredbu zakona koja to regulira treba ukinuti.

”Vlada mora biti poticatelj da prekršitelje i kriminalne tipove iz svojih redova, pa makar bili i ministri, sama izbaci, otjera ili natjera na ostavku, a ne da ih štiti od kaznenog progona”, poručio je Sačić.

Neprihvatljiva Plenkovićeva reakcija

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) kazala je da iako se domaće vijesti teže probijaju kroz informacije iz Ukrajine nikome nije promaklo da se pokreću istrage i dižu optužnice protiv ministara.

„Korupcija, odnosno sumnja na korupciju, ostaje jedan od glavnih problema HDZ-ove Vlade”, istaknula je Mrak Taritaš i osudila reakciju premijera Andreja Plenkovića na kritičke komentare zastupnika na tu temu.

„Znam da Vladi opozicija ide na živce, to je normalno, ali ima samo jedna stvar gora od dosadne opozicije - kad opozicije nema. Kritika i kritičnost nisu ni štetočinstvo ni veleizdaja”, poručila je premijeru.

Govoreći o propadanju Brodarskog instituta Urša Raukar Gamulin (Zeleno-lijevi blok) pozvala je Plenkovića da spasi taj jedinstveni znanstveni resurs kako bi se zadržali stručnjaci i kako se ne bi opet nekretnine pretvorile u trgovački centre, stanove i kafiće.