VARIJABILNA KAMATNA STOPA

Guverner Vujčić upozorio jednu kategoriju dužnika: Budite spremni da vam rate u kratkom roku porastu s 10 na 20 posto

16.10.2021 u 17:36

Bionic
Reading

Dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, u razgovoru za Novi list odgovarajući na pitanje balonu na tržištu nekretnina i šansama da on pukne kazao je kako je nekretninski balon još uvijek u razmjerno ranoj fazi nastanka.

'Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita.

  • +8
Guverner HNB-a Boris Vujčić dolazi u Banske dvore na sastanak s premijerom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Razborite politike kreditiranja važne su jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava kao i zaštiti samih dužnika čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona. Velik dio ovog razgovora posvećen je inflaciji i očekivanjima u pogledu rasta kamatnih stopa.

Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže. Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto', kazao je Vujčić.