srbija

Vučićevi naprednjaci traže od njega mandat za sastav vlade

21.07.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Visoki dužnosnici Srpske napredne stranke (SNS) zatražili su u utorak, poslije uvjerljive pobjede na lipanjskim izborima, mandat za sastav vlade od predsjednika države Aleksandra Vučića, čelnika SNS-a, dok dio oporbe inzistira da su izbori bili neregularni

Potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je poslije sastanka s predsjednikom Srbije da je lista 'Aleksandar Vučić - za našu djecu' tražila mandat za sastav nove Vlade, te da očekuje da bi budući saziv Skupštine Srbije mogao biti konstituiran 'do 3. kolovoza', a vlada formirana do rujna.

Vučević je novinarima rekao kako će to biti 'vlada kontinuiteta' u strateškim pitanjima vezanim uz politiku i ekonomiju. Dužnosnik SNS-a nije, međutim, bio kategoričan u pogledu budućeg sastava vlada i mogućeg koaliranja s drugim listama, navodeći kako unutar SNS-a o tome ne postoji jedinstveno stajalište. 'Hoće li biti drugih stranaka uključenih u Vladu, vidjet ćemo', rekao je Vučević, navodeći da su u SNS-u podijeljena mišljenja treba li ići s koalicijskim partnerima s drugih lista ili ne.

Naprednjaci su u koaliciji s nekoliko manjih stranaka na izborima 21. lipnja odnijeli uvjerljivu pobjedu i osvojili dvotrećinsku većinu – 188 od ukupno 250 madata i nije im potrebno dodatno koaliranje da bi mogli formirati vladu.

Dosadašnji koalicijski partner Vučićevom SNS-u bili su socijalisti šefa diplomacije Ivice Dačića, ali unutar njegova SPS-a postoji političko nesuglasje treba li Dačić i dalje ostati na čelu stranke poslije različitih pogleda na dosadašnju koaliciju s naprednjacima.

'Ako partija većinski hoće raditi protiv Vučića, ja u tome neću sudjelovati i neću više ostati na mjestu predsjednika stranke', poručio je Dačić nakon što se tijekom nedavnih prosvjeda ispostavilo da su pojedini suradnici Dačićevih partijskih kolega i dužnosnika bili sudionici protuvladnih prosvjeda.

Istodobno, dio oporbe ustrajava na tome da su izbori održani u neregularnim uvjetima, spočitavajući legitimitet cijelom izbornom procesu koji, praktički i formalno, još nije završen jer je u proceduri na stotine prigovora zbog uočenih neregularnosti, naštimavanja podataka s pojedinih izbornih mjesta, te kršenja izbornih pravila.

S druge strane, oporbeni pokret Dosta je bilo nekadašnjeg Vučićevog ministra gospodarstva Saše Radulovića očekuje ishod spora pred Upravnim sudom gdje čeka “ne samo oko 2.000 prigovora birača, već i žalbe protiv proglašenja konačnih rezultata“.

Osim upravnih postupaka, traži se i ocjena ustavnosti izbornog procesa jer dio oporbe ukazuje na činjenicu da su pojedni izborni zakoni mijenjani tijekom već započetog izbornog procesa.

Članica predsjedništva SNS-a i potpredsjednica odlazeće vlade Zorana Mihajlović ocijenila 'apsurdnom' inicijativu Ustavnom sudu za poništavanje izbora jer je 'podnose oni koji na izborima nisu sudjelovali', aludirajući na oporbeni Savez za promjene koji je bojkotirao izbore.

Izborna lista SNS-a 'Aleksandar Vučić - Za našu djecu' osvojila je 60,65 posto glasova ili 188 mandata, Dačićevi socijalisti s 10,38 posto glasova izborili su 32 mandata, a izborni prag, koji je u ovom izbornom ciklusu bio spušten s pet na tri posto, prešla je još samo lista 'Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju' bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića kojoj će s 3,83 posto glasova pripasti 11 zastupničkih mjesta.

Ostatak madnata podijelit će politički predstavnici stranaka nacionalnih manjina.