KOMBINATORIKA

Vučić slaže Vladu s Mađarima i Dačićem

14.04.2014 u 23:06

Bionic
Reading

Nova srbijanska vlada sa 17 članova bit će izabrana do 27. travnja, a osim članova Srpske napredne stranke (SNS) izvjesno je sudjelovanje Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), ali nije isključeno da bude mjesta i za vođu socijalista (SPS) i dosadašnjeg premijera Ivicu Dačića, ishod je sastanka predsjedništva naprednjaka održanog u ponedjeljak popodne u Beogradu

Predsjedništvo SNS odlučilo je da ta stranka uđe u koaliciju sa SVM, premda Savez neće imati ministarsko mjesto, a svom predsjedniku Aleksandru Vučiću ostavilo je otvorenu opciju za nastavak razgovora o sastavu nove vlade s drugim strankama.

Kako je nakon sjednice predsjedništva novinarima rekao Aleksandar Vučić, "izgleda vjerojatno" i da će u novoj vladi biti vođa socijalista Ivica Dačić, premda "o tome nije donesena konačna odluka", ali se nada da će lider socijalista prihvatiti ono što mu ponudi.

Vučić je, komentirajući poruku Borisa Tadića kako ne želi biti u vladi u kojoj je Dačić, istaknuo da će "donijeti odluku i predložiti je Središnjem odboru SNS".

"Neću nikoga tjerati da uđe u vladu", rekao je Vučić napomenuvši da ga ne zanimaju razmimoilaženja jer želi vladu koja će "raditi kao tim".

"Ova vlada bit će najmanja, imat će 17 članova, što je uvjerljivo najmanje od uspostave višestranačja u Srbiji... Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu”, rekao je Vučić, naglasivši da je vodstvo stranke njemu i njegovim suradnicima "dalo odriješene ruke" da pregovaraju s predstavnicima drugih stranaka, prije nego Središnji odbor SNS bude zasjedao 25. travnja kako bi dva dana kasnije bila izabrana vlada.

Na pitanje kako je moguća koalicija s Tadićem za kojeg je ranije rekao da je "upropastio zemlju", Vučić je uzvratio da je sad potrebna neka vrsta "vlade nacionalnog spasa".

Vučić je najavio pet do sedam izvanstranačkih ljudi u vladi i naglasio da on kao premijer neće voditi nijedan od resora.

Vođa naprednjaka najavio je i spremnost SNS da na mjestu predsjednika parlamenta prihvati i nekog od oporbenih političara, uz uvjet da zastupnici postignu dogovor o rotiranju predsjednika parlamenta na godinu dana.

Prema Vučićevu objašnjenju, predsjednišvo se nije izjasnilo o kandidatu za gradonačelnika Beograda pa je zbog te kadrovske kombinatorike izostala i odluka tko će sve od naprednjaka biti ministar u novoj vladi.

Prema ranijim Vučićevim najavama, najozbiljniji kandidati za gradonačelnika su aktualni predsjednik privremene uprave Beograda Siniša Mali i aktualni ministar pravosuđa Nikola Selaković, dok se u medijima nagađalo da bi to mogla biti i dosadašnja ministrica energetike i potpredsjednica SNS Zorana Mihajlović.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 16. ožujka SNS je uvjerljivom pobjedom s koalicijskim partnerima osvojila 158 zastupničkih mjesta, koalicija okupljena oko socijalista (SPS) Ivice Dačića 44, Demokratska stranka Dragana Đilasa 19, koalicija uz Novu demokratsku stranku Borisa Tadića 18, Savez vojvođanskih Mađara šest, Stranka demokratske akcije Sandžaka tri, te stranka Albanaca sa juga Srbije, Partija za demokratsko djelovanje, dva zastupnička mandata.

Aleksandar Vučić je kao ključne zadatke vlade istaknuo provođenje strukturnih reformi, ozbiljne uštede u javnom sektoru i državnom proračunu, agresivno jačanje privatnog sektora te nastavak procesa eurointegracija.