ivanovićevo ubojstvo

Vučić se ispričao Njemačkoj zbog lažnih tvrdnji srbijanskog ministra policije

23.08.2023 u 16:17

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ispričao se u srijedu Njemačkoj zbog tvrdnji ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića da pripadnici njemačke tajne službe prikrivaju ubojicu jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova i vođa Građanske inicijative Sloboda-demokracija pravda, ubijen je 16. siječnja 2018. godine u atentatu u sjevernom, većinski srpskom dijelu Kosovske Mitrovice, a istragu o njegovu ubojstvu pokrenuli su i Beograd i Priština.

Donedavni kosovski ministar pravde Abelard Tahiri tvrdio je da je glavnoosumnjičeni za ubojstvo Milan Radoičić, jedan od čelnika Srpske liste, vodeće političke stranke kosovskih Srba, koja je Ivanovića vidjela kao glavnog oponenta. Aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova, donedavni šef tajne službe (BIA) i nekadašnji ministar obrane Bratislav Gašić prije dva mjeseca u Skupštini Srbije ustvrdio je država zna tko je Ivanovićev ubojica.

Točno znamo tko je ubojica i tražili smo od njemačkih službi pod čijom je zaštitom taj čovjek da nam daju podatke, rekao je tada Gašić. Vučić je danas novinarima rekao da su provjerama s pripadnicima njemačke službe u proteklih 20 dana dobili "uvjeravanje i dokaze da ne prikrivaju te podatke".

"U svoje ime tražim da prihvate ispriku", rekao je Vučić novinarima u predgrađu Beograda prigodom uručenja ključeva izbjeglicama iz ratnih sukoba '90-ih godina. Nastavljamo akcije tim povodom i o tom pitanju i nadam se da ćemo doći do konkretnih rezultata, izjavio je Vučić.

Smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića jedan je od zahtjeva sudionika građanski prosvjeda "Srbija protiv nasilja", pokrenutih poslije dva masovna ubojstva u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i dva sela nadomak Beograda.

Smatra ga se odgovorniim jer MUP nije prove sigurnosne i pravne postupke i procedure kojima bi se mogao izbjeći masakr u dva sela u okolici beogradske općine Mladenovac gdje je početkom svibnja iz automatskog oružja ubijeno osam osoba, a 14 ranjeno, jer je ubojici ilegalno bila dostupna veću količina različitog oružja i streljiva. Bratislav Gašić se nije oglašavao poslije Vučićeve isprike Njemačkoj.