PRESLAGIVANJE U SRBIJI

Vučić ruši Dačića na prijevremenim izborima?

09.01.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić želi materijalizirati uhićenje najvećeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića i već ove godine izaći na prijevremene izbore, svega godinu dana nakon što su održani redovni

Prije toga nastojat će uhititi Darka Šarića, kojeg mediji smatraju najmoćnijim narkobosom na Balkanu. Od samog početka koalicija Vučića i Tomislava Nikolića s Ivicom Dačićem je politički brak iz interesa. Vučić i Nikolić su željeli pošto-poto na vlast, a to su mogli jedino uz pomoć Dačića.

Cijena je bila visoka: Dačić je tražio premijersko mjesto. Iako je Srpska napredna stranka (SNS) dvostruko snažnija od Socijalističke partije Srbije, morali su popustiti njihovim neumjerenim zahtjevima. Sada kada su srušili Borisa Tadića i Demokratsku stranku s vlasti, okreću se Dačiću.

Od same uspostave koalicije postoje trzavice među koalicijskim partnerima, posebno jer je Vučić u sklopu antikorupcijskih akcija namjeravao i neke ministre SPS-a strpati iza rešetaka. Za sada je radi mira u kući to stornirano, ali ako Vučić zaista krene na izbore, u SPS-u se mogu zabrinuti.

Trenutno se govori o dva termina kada bi se moglo ići na glasanje, jedan u travnju, a drugi u rujnu, piše Blic. Navodno će o datumu izbora presuditi razvoj pregovora s Kosovom i EU-om, od čega ovisi hoće li do lipnja dobiti datum početka pregovora.

Blic navodi da je Vučić više nego odlučan ići na nove izbore. 'Vučić želi kapitalizirati veliku popularnost koju on i njegova stranka trenutno imaju, a koja je zarađena najviše borbom protiv korupcije i hapšenjem Miroslava Miškovića. Vučić želi na izbore i zato jer zna da s ovakvom vladom i ministrima teško može napraviti bilo kakav napredak na područjima ekonomije i boljeg života građana i da će se podrška koju sad ima s vremenom istopiti', navodi izvor Blica.

Sam Vučić je na pravoslavni Badnjak u sjedištu SNS-a rekao da 'ne želi izvanredne izbore, ali i da ih se ne boji'.