'političke konzultacije'

Vučić priseže za predsjednika 31. svibnja, novi premijer u lipnju

05.04.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Srbija će, nakon izbora Aleksandara Vučića za predsjednika države, novog mandatara za sastav vlade dobiti u lipnju, potvrdila je u srijedu predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković. Aleksandar Vučić bi 31. svibnja trebao prisegnuti pred srbijanskim parlamentom, od kada teče rok od 30 dana za prijedlog novog mandatara za sastav vlade, rekla je Gojković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

'Danom prisege 31. svibnja, Vučiću prestaje mandat predsjednika vlade. Potrebno je da podnese ostavku i time počinje teći rok od 30 dana za njegov prijedlog parlamentu i davanje mandata novom mandataru', objasnila je Gojković.

Podsjetivši da u parlamentu postoji stabilna većina, predvođena koalicijom na čelu sa Srpskom naprednom strankom i strankama koje su podržale Vučića za predsjednika, Gojković ne dvoji da će Srbija u lipnju dobiti novog mandatara i premijera.

'U parlamentu postoji stabilna većina, to su stranke koje su stale uz SNS i uz kandidaturu Aleksandra Vučića, tako da očekujem da u lipnju dobijemo mandatara', rekla je predsjednica srbijanske Skupštine. Gojković nije izravno odgovorila na pitanje tko bi mogao biti novi premijer, sugerirajući da će 'biti političkih konzultacija' kako bi od 1. lipnja bila jasnija slika tko to može 'zajedno s predsjednikom nastaviti ovaj reformski pravac'za koji je Srbija glasovala.

Aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić 2. travnja je sa 55,02 posto osvojenih glasova, pobijedio u prvom krugu na izborima za predsjednika države i na tom će mjestu naslijediti Tomislava Nikolića, kojem petogodišnji mandat istječe 31. svibnja.