traži kompromis

Vučić o Kosovu: Došlo je vrijeme izbora između slatkih laži i gorke istine

27.05.2019 u 22:33

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da je u došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine“ o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

"Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt“, rekao je Vučić na izvanrednoj sjednici parlamenta.

"Ne postignemo li kompromis izgubit ćemo sve“, upozorio je zastupnike i najavio da će u tome slučaju o rješenju spora odlučiti građani na referendumu. "Bit će onako kako narod odluči“, istaknuo je Vučić.

Po njegovim riječima, Srbi i Albanci su u pat poziciji, a ukidanje carina koje je Kosovo uvelo Srbiji uvjet je da se srpska strana vrati za pregovarački stol. "A hoćemo li dobiti sve ono što bismo željeli – svakako da nećemo i lagao bi vas onaj tko to tvrdi“, rekao je Vučić ističući da će ustrajati na istini, po cijenu da bude smijenjen u parlamentu ili na referendumu.

Dvoipolsatni govor i izvješće o Kosovu završio je pitanjem "postoji li neki junak“ koji će vratiti Kosovo pod vlast Srbije. "Pokažute mi ga, jer ja nisam u stanju“, rekao je Vučić.

Sjednicu posvećenu Kosovu bojkotira dio oporbenih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju. Oporbeni političari su ranije u ponedjeljak ocijenili da će sjednica biti "farsa“ i Vučićev "politički rijaliti“, jer se rasprava vodi šest godina poslije postizanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

  • +8
Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Poslije Vučićeva govora uslijedila je rasprava, a sjednica će se nastaviti i u utorak.

Ispred parlamenta se uoči sjednice dogodio incident kada je vozač i tjelohranitelj vođe radikala i haškog osuđenika Vojislava Šešelja bejzbol palicom udario jednog pripadnika desničarskog pokreta Dveri koji su držali transparent "Danas izdaja - sutra robija“. Prethodno je automobilom "izgurao" zastupnike Dveri i njihov transparent kojim su dočekali predsjednika Vučića.