članstvo

Vučić: Srbija ne može u Europsku uniju i sigurnu budućnost bez prijatelja

03.05.2019 u 13:06

Bionic
Reading

Važno je postati dio Europske unije, ali je najprije važnije preživjeti, a potom osigurati sigurnu budućnost za našu djecu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo se kretati, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

'Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji', istaknuo je Vučić u autorskom tekstu za beogradski tabliod Kurir te ukazao na to da se problemi na balkanskim prostorima ne mogu riješiti bez Europe.

Ocijenivši da je njegov nedavni posjet Kini značajan 'iz kuta političke strategije i mogućnosti za ubrzani ekonomski napredak' te da bliskost Srbije s Kinom i kineskim narodom nije 'deklarativna i formalna', Vučić je istaknuo da se nikako ne smije napraviti pogreška i potcijeniti značaj i uloga Europe.

Postoje prilike koje ne treba propustiti i Berlin je svakako bio jedna od njih, napomenuo je Vučić ocijenivši iznimno važnim da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron potaknuli da se kroz dijalog, razumijevanje i kompromis riješe srpsko-albanski problemi na Kosovu.

'Dvoje najvažnijih predstavnika Europe pokazali su u Berlinu koliko im je do toga i stalo, između ostalog i tako što nisu inzistirali ni na čemu drugome, osim na našem, balkanskom dogovoru', napisao je Vučić.

Po Vučićevu mišljenju, to je 'točka s koje se određuje hoće li nam sljedeće godine prolaziti u gigabajtima ili u mitovima'. 'Brzo, ili užasno sporo. U razvoju ili u svađi i podjelama. U razumijevanju ili zbunjenosti', naveo je Vučić, ocijenivši kako dio Balkana to očigledno nije shvatio.

'Bez Europljana nema rješenja problema'

'(Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis) Zvizdić, (kosovski premijer Ramush) Haradinaj i predsjednik Kosova Hashim) Thaci potcijenili su Europu, Merkel i Macrona, njihov je odgovor balkanski, a njihova emocija negativna i 'usmjerena ka Srbiji kao 'dežurnom krivcu', umjesto racija koji nas tjera da se, unatoč svemu, bar probamo razumjeti', naveo je Vučić.

'Naš odgovor u budućnosti mora da bude nedvosmislen. Složan i jedinstven srpski nastup u jačanju povjerenja prema susjedima, ali i snaženju vlastite pozicije, prije svega, ekonomske, bližeg političkog i kulturnog povezivanja, uz očuvanje našeg jezika i ćiriličkog pisma', poručio je Vučić.

Šansa u Berlinu je propuštena, tvrdi Vučić uz ocjenu kako je 'inzistiranje Haradinaja i Thacija na priznanju Kosova i odbijanje čak i pomisli da se sumanute pristojbe (na robu iz Srbije i BiH) ukinu, bilo na razini ne politike, nego stadiona'.

'Europa je, bez ozbiljnog razloga, bar trenutno, odbačena, iako nitko od svih nas, balkanskih naroda, nema gdje biti osim u njoj', naveo je Vučić.

'Bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, moramo razumjeti da bez Nijemaca i Francuza, ali i Talijana i drugih Europljana, nećemo moći riješiti ni jedan od svojih problema u budućnosti', ocijenio je Vučić.

On je uvjeren da se Europa, poslije svega, neće povući, 'svjesna da je ovaj prostor njen prostor i da je ovaj problem njen problem'.

'Što prije to shvatimo, i što prije, zajedno s Europom, ali i drugim svjetskim silama, i međusobno, počnemo, hladnih i čistih glava, raditi na rješavanju, a ne raspirivanju problema, to ćemo prije postati i europska stvarnost i sadašnjost', istaknuo je Vučić.

On je poručio da je 'važno postati dio Europske unije, ali je važnije najprije preživjeti, a zatim osigurati sigurnu budućnost za našu djecu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo se kretati'.

'Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji', zaključio je Vučić u autorskom tekstu za beogradski Kurir.