obraćanje naciji

Vučić nakon Ivanovićeva ubojstva: Ovo je pucanj u Srbiju

16.01.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak se povodom ubojstva čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića obratio javnosti kazavši kako se radi o terorističkom činu

'Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički akt i u skladu s time ćemo se prema tome aktu i odnositi. Prema onome što smo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrdili - upućeno je pismo organima EULEX-a s našim zahtjevom da državni organi Republike Srbije sudjeluju u istrazi o ubojstvu, jer smo uvjereni da bi to utvrdilo istinu o ubojstvu Olivera Ivanovića', izjavio je Vučić na početku obraćanja, dodajući kako će Srbija poduzeti sve mjere i pronaći ubojicu ili ubojice, što je obećao i supruzi ubijenog Ivanovića.

'Ubojstvo se nije dogodilo na teritoriju koji efektivno kontroliramo, pa moramo čekati na reakciju drugih tijela. Očekujemo da oni taj posao učine profesionalno i to sam zahtijevao od Federice Mogherini; to sam zahtijevao od svih predstavnika međunarodne zajednice', naglasio je srbijanski predsjednik.

'Nažalost, ubojstvo se dogodilo i ubijen je čovjek koji je roditelj, suprug i koji sasvim sigurno nije bio netko tko je pozivao na sukobe između Srba i Albanaca, bez obzira na sve političke razlike, i osobno upućujem sućut ne samo obitelji, nego svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Tko god da je izveo ovo ubojstvo, napao je prije svega obitelj Ivanović, pa srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srbiju u cjelini', kazao je Vučić.

'Ubojice su ostavile određene tragove i jasno je zašto Republika Srbija traži aktivno sudjelovanje i pronalaženje počinitelja', nadodao je Vučić.

Srbijanski predsjednik se tijekom izvanrednog obraćanja osvrnuo i na albanske medije na Kosovu.

  • +7
Aleksandar Vučić održao konferenciju povodom ubojstva Olivera Ivanovića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Zanimljiva su pitanja albanskih medija na Kosovu. Govore da su to sasvim sigurno počinile srpske službe kako bi Srbija sasvim sigurno zauzela sjever Kosova. Kako to znaju? Neka nam kažu, neka nam daju te podatke. To rade zato što žele da albanska čizma dođe na sjever', izjavio je Vučić.

'Onima koji sve u Srbiji znaju i koji bi da vrše političke optužbe i koji bi da kažu da vlast ubija političke protivnike, mogu samo da kažem; Bijednici jedni! Jadnici jedni! Koji radite protiv vlastite zemlje i države. Stranci i Albanci vode politiku na Kosovu. Pokažite nam tko je ubojica, mi bismo rado htjeli zanti tko je on' , poručio je Vučić.

Tijekom konferencije za novinare Vučića je razjarilo pitanje kosovske novinarke, dodajući kako je Ivanovića 'možda netko ubio zbog svojih osobnih motiva'.

  • +7
Napad na Aleksandra Vučića Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Ti će isto biti ispitani. Pa i ti kojima nećete spominjati imena, svi će biti istraženi. Moja poruka Srbima na Kosovu, s ponosom sam govorio da nije bilo etnički motiviranih ubojstava. Ovo je možda etnički motivirano, vidjet ćemo. Ali dat ćemo sve od sebe da pronađemo odgovore, ako ih ne pronađu oni koji moraju. Uskoro ću na Kosovo', rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je, također, kazao kako je istina da je s Ivanovićem razmijenio poruke nakon što je čelniku Srba s Kosova zapaljen automobil.

'Poslao mi je poruku da ga trebam podržati, ja to nisam priznao. Vidio sam ga poslije zapaljenog automobila, došao je kod mene. Rekao sam da ću napraviti sve što mogu da se otkrije tko je to učinio', rekao je Vučić.

'Vi pitate jer želite reći kako tu nešto ima, nekoga iz politike oko bilo čega. Nema nikoga. Ako ima, ne brinite, odgovarat će. Nemojte vaše sumnje iznositi kao pretpostavke', posvađao se Vučić s još jednom novinarkom, poručivši kako 'neće dozvoliti da napravite od Srbije državu mafijaša i ubojica',

Podsjetimo, Oliver Ivanović, čelnik Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda, ubijen je u utorak ujutro iz zasjede, a za napadačem se još uvijek traga. 

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL