politički spin

Vučić najavio razoružavanje Srbije, stručnjak pita: A što će s Molotovljevim koktelima, noževima...?

05.05.2023 u 17:04

Bionic
Reading

'Ako bi zabrana oružja iskorijenila nasilje, ja sam prvi za to. Ali nažalost, to nije istina, to je samo agenda političara da bi primirili javnost, a ne riješili problem', kazao je Gvozdanović

Dva masovna ubojstva u Srbiji u svega dva dana vijest su koja ne silazi s naslovnica ne samo regionalnih, već i svjetskih medija. Masakr u školi u kojoj je trinaestogodišnjak očevim pištoljem likvidirao osam vršnjaka i zaštitara, potom i pohod mladića u Šumadiji, koji je iz automatske puške pucao na sve na koje je naišao, otvorili su niz pitanja, a iz službenog Beograda najavljene su mjere koje bi, prema tvrdnjama predsjednika Aleksandara Vučića, trebale razoružati Srbiju.

Netom prije nego li će Vučić reći što planira napraviti, Dubravko Gvozdanović, ovlašteni sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje te predsjednik Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo (IPSC Hrvatska), kojeg smo nazvali da prokomentira posljednje događaje, rekao je: 'Vidjet ćete sada da će u Srbiji udariti po zakonu o oružju.' I nije pogriješio, jer Vučić je najavio pooštrenje zakona, smanjenje broja izdanih dozvola, povećavanje kazni za ilegalno posjedovanje i u konačnici, kako je rekao – razoružavanje Srbije.

'Stroži zakon o oružju ne može riješiti problem poput ovog iz Mladenovca, jer mladić pušku nikako nije ni mogao legalno posjedovati, riječ je o automatskom oružju. To je očiti primjer ilegalnog oružja koje je zaostalo iz rata. Koliko ima takvog oružja u Srbiji i Hrvatskoj, nemoguće je procijeniti. Ali ima ga', kazao je Gvozdanović, dodajući da ako postoji - i jedan takav je opasan.

Smatra da u recentnim događajima u Srbiji, posebice u prvom slučaju iz Beograda, nije problem u oružju.

'Problem je društvo u kojem prevladavaju sebičnost, pohlepa, bezobzirnost, nedostatak empatije za okolinu. Izgrađeno je društvo na pogrešnim vrijednostima, ali to je trend i u svijetu. Oružje je samo alat, a počinitelji su ljudi. Pogledajte u Srbiji tko su idoli mladima i što se propagira u medijima. Pa to su kriminalci i prostitutke. Oni se tamo idealiziraju, stvaraju se mitovi i urbane legende o njima. To su naprosto pogrešne društvene vrijednosti. Nije tu pitanje oružja, jer dan poslije pucnjave u Beogradu djevojčica je u školi nožem zasjekla vršnjakinju i učiteljicu. Treba li zbog toga zabraniti noževe? Nije tu problem oružje. Jasno je da je u nekom trenutku društvo zastranilo', ustvrdio je Gvozdanović.

Smatra da zabrana oružja ne sprječava i ne umanjuje nasilje.

'Dječak u Beogradu je osim pištolja imao četiri Molotovljeva koktela. On je očito imao ideju napraviti zločin i napravio bi ga na ovaj ili onaj način. S pištoljem ili bez njega. Nešto se drastično promijenilo u ljudskim glavama, načinu na koji se odgajaju djeca. Najlakše je reći da je to pitanje oružja i onda je javnost smirena i zadovoljna', kazao je Gvozdanović.

  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL

Uvjerenja je da prebacivanje krivnje na oružje samo služi političarima da smire emocije u javnosti, a nikako da bi se riješio problem.

'Ako bi zabrana oružja iskorijenila nasilje, ja sam prvi za to. Ali nažalost, to nije istina, to je samo agenda političara da bi primirili javnost, a ne riješili problem', zaključio je.