što kaŽe zakon?

Kolika kazna čeka masovnog ubojicu iz Mladenovca? Godine igraju važnu ulogu...

05.05.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Osumnjičeni za višestruko ubojstvo Uroš B. iz Mladenovca prema kaznenom zakonu Srbije moći će biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora za djela koja je počinio ako je u trenutku izvršenja imao punu 21 godinu, što je minimalan broj godina za izricanje najteže kazne

Srpski odvjetnici za tamošnje izdanje portala N1 kažu da postoji mogućnost da ubojica svakako bude lišen slobode na duže vrijeme. U ovom trenutku još nije poznato je li osumnjičeni navršio 21 godinu ili ne. Prema članu 114. kaznenog zakona, za djelo teškog ubojstva propisana je kazna od 10 godina do doživotnog zatvora. Iako je sam zločin, prema riječima odvjetnika Andreje Čiftelića, dovoljan za 40 godina ili doživotnu kaznu zatvora, to neće biti slučaj jer počinitelj nije napunio 21 godinu.

U izjavi za Tanjug odvjetnik Veljko Delibašić naveo je da bi u slučaju da ubojica nema napunjenu 21 godinu maksimalna kazna mogla iznositi 20 godina. Ipak, prema riječima odvjetnika Nebojše Bogdanovića, moguće je da ubojica provede i cijeli život pod nadzorom.

  • +12
Dubona: Policija ispred škole gdje je 21-godišnjak pucao na ljude Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'Ako se procijeni da je opasan za društvo, moguće je da po isteku zatvorske kazne bude smješten u odgovarajuću zdravstvenu instituciju', navodi Bogdanović za N1 info.

Najveće kazne zatvora od 40 godina u Srbiji se izriču za teško, višestruko te ubojstvo najviših državnih tijela, organizirani kriminal, terorizam i ratne zločine. Ubojica Uroš B. ubio je osmero, a ranio 14 ljudi. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u obraćanju javnosti da je to 'teroristički čin' i 'da zlikovac više svjetlost bijelog dana vidjeti neće' te da 'iz zatvora izaći neće'.