pod okriljem EU

Vučić i Kurti u Bruxellesu razgovaraju o normalizaciji odnosa

14.09.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Albin Kurti sastali su se u četvrtak u Bruxellesu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa koji se vodi pod okriljem Europske unije

“Vrijeme je da se ozbiljno krene s provedbom sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa. Danas ćemo vidjeti jesu li spremni preuzeti odgovornost”, objavio je na društvenoj mreži X visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je domaćin sastanka.

Vučić i Kurti zadnji put su se sastali 2. svibnja ove godine u Bruxellesu. Nakon toga, 22. lipnja održan je novi krug dijaloga na najvišoj političkoj razini, ali tada nije došlo da sastanka između dvojice čelnika. Umjesto toga, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i posebni izaslanik EU-a Miroslav Lajčak odvojeno su razgovarali s Vučićem i Kurtijem.

Predstavnici EU-a tvrde da je na sastanku u Bruxellesu održanom 27. veljače prihvaćen sporazum o putu prema normalizaciji odnosa, a 18. ožujka u Ohridu je prihvaćen aneks toga sporazuma koji govori o njegovoj provedbi. Međutim, nijedan od ta dva dokumenta nije potpisan i obje strane ga posve različito tumače. Kosovski premijer Kurti je isticao da to želi potpisati, dok Vučić to izričito odbija.