različito gledanje prošlosti

Vučić i Biščević o potrebi jačanja suradnje Srbije i Hrvatske

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2020 13:34
  • Objavljeno 14.10.2020 u 13:34
Susret Aleksandra Vučića i Hidajeta Biščevića u Beogradu

Susret Aleksandra Vučića i Hidajeta Biščevića u Beogradu

Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za cijelu regiju i zato se treba posvetiti razvoju dobrosusjedstva i suradnje, te prevladavanju prepreka proizašlih iz različitog gledanja na prošlost, poruka je s današnjeg razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića i hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića

Vučić i Biščević razgovarali su o potrebi da se dvije zemlje posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa i jačanju suradnje, jer su odnosi Srbije i Hrvatske od značaja za cijelu regiju, naglašeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda za medije.

Predsjednik Srbije "istaknuo je očekivanje da će u budućnosti, kroz međusobno uvažavanje, biti prevladane prepreke nastale iz različitog shvaćanja prošlosti, kako bi politika mira i suradnje donijela obostranu korist građanima Srbije i Hrvatske, poglavito na ekonomskom planu".

Sugovornici su potvrdili "spremnost dviju strana za razvoj infrastrukturnih projekata, naročito željezničke pruge između Beograda i Zagreba, te angažiranje "na boljem iskorištavanju plovnosti Dunava".

Vučić i Biščević su istaknuli nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mješovitih komisija u različitim oblastima, a Vučić je ukazao na značaj rada Komisije za pitanja nestalih osoba, ocijenivši da je to "prije svega, civilizacijsko i humanitarno pitanje".

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Biščević prenio je zahvalnost premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za Vučićevo osobno angažiranje u obnovi Kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog ustupanja na korištenje hrvatskoj zajednici.

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća ranije je najavljeno da će ceremonija primopredaje biti svečano obavljena 19. listopada. U priopćenju je naglašeno kako je "Vučić rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano", te da će "nastaviti da unapređivati položaj hrvatske zajednice u Srbiji,s kojom želimo živjeti u slozi".

Vučić je najavio da će se nastaviti zauzimati za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao što se i hrvatske vlasti zauzimaju za položaj Hrvata u Srbiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!