NOVI VELEPOSLANIK U SRBIJI

Biščević: EU nudi Zagrebu i Beogradu pomak od povijesti

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 16:19
  • Objavljeno 14.05.2020 u 16:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

Zagreb i Beograd su "stupovi stabilnosti" i mira u ovom dijelu Europe i bez njihove suradnje teško je očekivati da dijelovi regije iziđu iz stanja "nedovršenog mira" i "zamrznutog konflikta", ocijenio je novi hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević

Ukoliko se otklone politizacije, izbjegne stalno obnavljanje medijske i verbalne buke te ako se držimo temeljnog načela međunarodnih odnosa o nemiješanju u unutarnje poslove, povijest ne mora ostati trajni izvor razdora Srbije i Hrvatske, rekao je Biščević u intervjuu za beogradski list "Danas".

On je istaknuo da ne idealizira Europsku uniju, jer "nije magična krpa koja briše razlike, pa i one povijesnog sadržaja", ali i istaknuo kako EU nudi "Beogradu i Zagrebu pomak od povijesti" i priliku da se okrenu "drugim paradigmama i drugim vrijednostima, da povijest ostavimo povijesti i da nam povijest ne bude kočnica današnjice i sutrašnjice". On je kao pitanja od iznimne važnosti istaknuo zaštitu nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj, istaknuvši da to na mnogo načina postaje mjera "demokratskih i europskih kapaciteta" dviju država.

  • +3

Hidajet Biščević predaje vjerodajnice Aleksandru Vučiću

Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

Biščević je ukazao na činjenicu da problem nestalih osoba predstavlja i dalje "jedno od najosjetljivijih pitanja" odnosa dviju država i da "nesporno humanitarnoj razini" rješavanja tog problema moraju pomoći institucije.

"Nadam se da sam u svojim prvim kontaktima pravilno osjetio da je to pitanje prepoznato kao važna komponenta vanjskopolitičke agende Srbije i u tom pogledu zalagat ću se za dinamiziranje rada na rješavanju tog pitanja", rekao je Biščević.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je u utorak 12. svibnja vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića i poručio kako očekuje da dvije zemlje prevladaju probleme proistekle iz različitih shvaćanja prošlosti, te da se posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Vučić je naglasio da će nastaviti promicati stabilnost u regiji, vodeći politiku mira i suradnje, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Uz dobrodošlicu novom veleposlaniku Vučić je izrazio nadu da će Biščević "svojim bogatim diplomatskim iskustvom pridonijeti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dviju zemalja". 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!