štetni ugovori

Vučemilović pozvala direktora HROTE-a Abramovića na ostavku

27.10.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović (HS) pozvala je u četvrtak direktora Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Borisa Abramovića da podnese ostavku, jer je, kaže, napravio štetne ugovore za Hrvatsku i njezine građane

Požalila se kako su vladajući nedavno odbili njezin zaključak kojim bi Vlada kod uvođenja poreza na ekstra profit posebnu pozornost posvetila proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora koji su raskinuli ugovore s HROTE-om kako bi na burzama tu energiju prodavali po višim cijenama.

Godinama su, rekla je u govoru na slobodnu temu, ti proizvođači imali povlaštenu cijenu koju financiraju svi građani, no to im, dodaje, nije dovoljno nego idu i dalje, a to im omogućuju HROTE i Abramović.  

 HROTE i direktor Abramović nije u ugovore stavio sankcije za ovakve slučajeve kod raskida ugovora, ugovori koje je sklopila država (HROTE) nemaju penalizaciju, odnosno ne vežu investitore u fiksnom periodu, navela je.

 „Istodobno, tim istim proizvođačima korigiraju otkupnu cijenu energije usklađivanjem s inflacijom, kako bi se njihova ulaganja zaštitila od gubitka vrijednosti“, ustvrdila je.  

 „Znači predvidjeli su situaciju u kojoj štite investitora a nisu predvidjeli situaciju u kojoj štite državu i građane“, konstatirala je Vučemilović.