TRI NAČINA

HROTE najavio nove modele prodaje energije iz obnovljivih izvora

26.08.2016 u 16:17

Bionic
Reading

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je da će od 1. siječnja iduće godine početi prodavati električnu energiju iz proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore, koja imaju sklopljen ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om, na tri različita načina

Osim prodaje energije iz obnovljivih izvora na Hrvatskoj burzi električne energije CROPEX, HROTE će također ponuditi obnovljivu električnu energiju putem aukcija za standardna vremenska razdoblja odnosno na godišnjoj, polugodišnjoj, tromjesečnoj ili mjesečnoj razini, priopćio je taj operator na svojoj internetskoj stranici.

Uz ta dva modela prodaje, sudionici na tržištu električne energije moći će s HROTE-om potpisati okvirne sporazume koji vrijede do jedne kalendarske godine koji daju mogućnost HROTE-u da ih aktivira te da i time zatvori svoje pozicije na tržištu.

Promjene u prodaji električne energije iz obnovljivih izvora u skladu su sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji koji je Hrvatski sabor donio u rujnu prošle godine, prema kojem će HROTE na tržištu djelovati kao strana odgovorna za odstupanje i strana odgovorna za isplatu poticaja za povlaštene proizvođače koji imaju sklopljen ugovor o otkupu s HROTE-om u okviru tarifnog sustava (feed-in).

Trenutno, a do 1. siječnja 2017. godine, opskrbljivači su dužni otkupiti električnu energiju iz obnovljivih izvora energije od HROTE-a po reguliranim cijenama.