vremenska prognoza

Gotovo cijela Hrvatska u žutom, za Zagreb i Karlovac narančasti alarm

21.06.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Prvi toplinski val ove godine zahvatio je gotovo čitavu Hrvatsku, a vrhunac bi trebao imati u četvrtak kada su zbog vremenskih prilika upaljeni žuti i narančasti meteoalarm

Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje uz umjeren dnevni razvoj oblaka. Kasno poslijepodne i navečer u sjeverozapadnim predjelima su vjerojatni pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar većinom slab, no poslijepodne u Dalmaciji i umjeren sjeverozapadni, u središnjim predjelima sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 29 do 34 °C.

  • +42
Vrućina i turisti u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Vrućina će se nastaviti i u četvrtak i petak, kada će biti pretežno sunčano i vruće. Potkraj petka sa sjeverozapada naoblačenje s kišom i pljuskovima, u noći na subotu i na sjevernom Jadranu, a u subotu mjestimice i u Dalamaciji. U subotu na kopnu osjetan pad temperature zraka, a na Jadranu će zapuhati umjerena i jak bura.

Zbog visokih temperatura za četvrtak je za Zagrebačku i Karlovačku regiju upaljen narančasti meteoalarm zbog minimalnih temperatura koje će biti između 33 i 35 stupnjeva.

'Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi', poručuju iz DHMZ-a.

Za ostatak Hrvatske zbog toplinskog vala upaljen je žuti meteoalarm jer se očekuju temperature između 31 i 33 stupnja.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević