vremenska prognoza

Pripremite se za prvi toplinski val, za produženi vikend stiže kiša

19.06.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Temperature iznad 30 stupnjeva dominirat će prvom polovicom tjedna, no oni koji su se poveselili da bi mogli uživati u produženom vikendu s lijepim vremenom mogli bi se iznenaditi

Prema prognozi DHMZ-a, danas će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati pretežno sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. Mjestimice će biti umjerene naoblake, uglavnom u unutrašnjosti.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u višim predjelima mjestimice s jakim udarima. Na moru ujutro burin, potom do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 32 °C.

Istočna Hrvatska

Sunčano, tek rijetko s malom naoblakom. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 31 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano, popodne mjestimice uz umjerenu naoblaku, a postoji i mala vjerojatnost za lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 32 °C.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, popodne mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u višim predjelima mjestimice i jak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 29 °C.

Istra

Pretežno vedro ili sunčano uz malu naoblaku. Vjetar slab, jugozapadni i zapadni, mjestimice jugo, ujutro uz obalu slab burin. More će biti mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka u Istri i na Kvarneru bit će između 15 i 20, u unutrašnjosti Istre između 11 i 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 26 i 30 °C.

Sjeverni Jadran

Sunčano, tek ponegdje uz malu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru jugoistočni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 31 °C.

Dalmacija

Sunčano i uglavnom vedro. Ujutro burin, potom jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 32 °C.

  • +16
Nedjeljna špica na Stradunu Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Nastavak visokih temperatura i u ostatku tjedna

I nakon ponedjeljka možemo očekivati visoke temperature. Na kopnu će biti pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. U srijedu u sjeverozapadnim krajevima uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova i grmljavine. U utorak vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 28 do 33°C.

Na Jadranu većinom sunčano i stabilno, na sjevernom dijelu uz povremeno malu do umjerenu naoblaku. Dnevna temperatura većinom od 30 do 33°C, a i noći će biti tople s temperaturom zraka uglavnom višom od 20°C. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.

Zbog prvog toplinskog vala ove godine Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izdala je i preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka.

  • +5
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Produženi vikend donosi kišu i nevrijeme

Iako se mnogi možda vesele sunčanom i toplom produženom vikendu nakon Dana antifašističke borbe koji pada na četvrtak, aktualni meteogrami i procjene pokazuju da petak donosi promjenu vremena. U drugom dijelu dana treba računati na kišu i pljuskove s grmljavinom, lokalno obilnije. S obzirom na to da će se tlo prilično zagrijati, nailaskom vlažnijeg zraka, moguće je lokalno nevrijeme. Temperature će se ponegdje i osjetnije spustiti, osobito na kopnu, prognozira Tea Blažević za N1.