MINISTAR OPTIMISTIČAN

Vrdoljak uvjeren da će se prognoza MMF-a korigirati

20.05.2014 u 12:38

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo i nadalje je u recesiji, nezaposlenost raširena, fiskalna pozicija pogoršana, a izgledi za kratkoročno razdoblje izloženi negativnim rizicima, ocjena je Izvršnog odbora MMF-a koji procjenjuje da će ove godine doći do još jedne kontrakcije od gotovo jedan posto, odnosno pada BDP-a od 0,8 posto, a u sljedećoj godini do blagog oporavka, uz predviđanje da će dugoročni potencijalni rast iznositi približno dva posto. Takve prognoze nisu zabrinule ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka

'Mi svaki tjedan imamo neku analizu pojedinih svjetskih stručnjaka. Svjetska banka, MMF, naši hrvatski stručnjaci iz raznih instituta izlaze s određenim procjenama koje onda korigiraju iz mjeseca u mjesec, to je normalno. Mislim da se ne trebamo fokusirati na svaku analizu bilo koje institucije, europske, svjetske i hrvatske, i sa njihovim procjenama koje se u pravilu nakon nekoliko mjeseci korigira. Ono što je kod mene najvažnije i što je najvažnije cijeloj Vladi, da su u prvom kvartalu brojevi pozitivni u izvozu, dizanju industrije, pa čak smo zadržali i potrošnju u plusu. Znači da idemo u dobrom smjeru i to je naš posao,a procjene bilo koje institucije će biti korigirane nakon nekog vremena', kazao je Vrdoljak.

Iako su u MMF nahvalili Vladu za počete reforme, i dalje smatraju da su one prespore i nedostatne.

'Mislim da smo reforme na početku mandata trebali puno brže pokrenuti, ali idu svojim tokom kojim trebaju ići, a da ne ugrozimo ni standard građana u većoj mjeri niti potencijalni rast', prokomentirao je pak Vrdoljak.