O 'SKANDALOZNOM' SAVJETNIKU

Vrdoljak: S Ilčićem treba obaviti ozbiljan razgovor

27.01.2018 u 16:37

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je u subotu kako će hrvatska Vlada zaštititi ribare u Savudrijskoj vali istaknuvši da su neprimjereni jednostrani postupci bilo koje države u arbitražnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

'Tu temu smo zatvorili s koordinacijom koju su ribari imali s hrvatskom Vladom. Ako kazne dođu, a do sada nisu došle, one će biti proslijeđene Ministarstvu unutarnjih poslova. Vlada RH će zaštititi te ljude u onoj mjeri u kojoj zaslužuju da budu zaštićeni jer ništa nisu krivi. Jednostrani postupci bilo koje države u ovom sporu su neprimjereni i bit će, ne samo osuđeni, nego i irelevantni u nekim budućim postupcima', izjavio je Vrdoljak nakon konstituirajuće sjednice Središnjeg odbora HNS-a upitan o upućenim kaznama hrvatskim ribarima.

Slovenska policija objavila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon. U međuvremenu, hrvatska je policija poslala kazne na adrese 8 slovenskih ribara koji učestalo prelaze državnu granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja.

Na zamolbu da komentira stajalište predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je Ovršni zakon nepravedan i neodrživ, Vrdoljak je rekao kako je to tema koja ne može čekati jer je više od 300 tisuća blokiranih građana.

  • +2
Ivan Vrdoljak Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Smatra da je sadašnja situacija u gospodarstvu i punjenju proračuna bolja nego je bila i ne može se 'žmiriti na taj problem' te da rasprava o Ovršnom zakonu, zbog problema blokiranih, treba ući u saborsku raspravu u prvoj polovini godine kako bi se u jesen taj problem riješio.

Ilčićeva izjava je skandalozna

Predsjednik HNS-a skandaloznom je ocijenio i izjavu savjetnika ministrice kulture i predsjednika Hrast-a Ladislava Ilčića na tribini o Istanbulskoj konvenciji u zagrebačkom Studentskom domu 'Stjepan Radić' gdje je u kontekstu 'rodne ideologije' govorio o biološkim razlikama žena i muškaraca, te o tome da je promjena spola zapravo nemoguća.

'Sadržaj je skandalozan', rekao je Vrdoljak upitan je li to Ilčić govorio kao savjetnik ministrice ili predsjednik Hrast-a i mogu li se te funkcije odvojiti.

Autor: Forum.tm

Drži kako nije presudno je li Ilčić to govorio kao savjetnik ili predsjednik svoje stranke nego je bitan sadržaj koji je, kako je rekao, loš.

Vrdoljak smatra i da se s Ilčićem treba obaviti ozbiljan razgovor te da je na premijeru Andreju Plenkoviću odluka hoće li ga smjeniti ili ne.

Navodeći i da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Bruxellesu razgovarala s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje Tiborom Navracsicsem gdje je pokušala nametnuti temu vezanu uz Ilčićevu izjavu, Vrdoljak je kazao kako se Navracsics šokirao i rekao: Pustite to, kako ide kurikularna reforma i što je s strukovnim obrazovanjem.

Napomenuo je i da su dobivene recenzije za kurikulume matematike, informatike i tehničkog odgoja pri čemu su Finci imali primjedbu da je kurikulum za tehnički pretežak za učenike, dok su izvrsnim ocjenjeni kurikulumi iz informatike i matematike.