hns

Vrdoljak protiv Orbanovog pozivanja Hrvatske u 'savez protiv EU'

18.02.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak osudio je u utorak najavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će u 'savez protiv Europske unije uključiti i Hrvatsku', te pozvao premijera i predsjednika Hrvatske da 'stanu u obranu proeuropske Hrvatske'

Vrdoljak u priopćenju ocjenjuje da 'ekstremisti, nacionalisti i populisti poput Orbana žele i EU i Hrvatsku povući unazad' u kršenje temeljnih načela demokracije, pravne države, neovisnosti medija i ljudskih prava.

Kao liberalna stranka, koja se zalaže za proeuropsku, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku HNS osuđuje Orbanovu najavu da će u 'savez protiv EU-a uključiti i Hrvatsku'.

'Nemamo pravo više šutjeti i pasivno promatrati inicijative koje direktno ugrožavaju slobodu svakog od nas, slobodu svih građana EU-a', poručuje u priopćenju. Na liberalima je da ustanu u obranu zajedničkih vrijednosti - od slobode do ljudskosti.

Vrdoljak je pozvao premijera Andreja Plenkovića i novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, kao i ostale političke aktere u Hrvatskoj, da se jasno odrede prema Orbanovoj inicijativi i da stanu u obranu moderne i proeuropske Hrvatske.

Istaknuvši da je ujedinjena Europa, sa svojim demokratskim i gospodarskim standardima, dobro mjesto za život i rad svojih stanovnika, HNS poručuje da svi koji djeluju protiv nje rade za interese drugih, a ne Europljana.