POLITIČKA JESEN

Vrdoljak otkrio o čemu je razgovarala vladajuća koalicija na trosatnom sastanku

06.09.2019 u 21:10

Bionic
Reading

Gost Dnevnika Nove TV, Ivan Vrdoljak govorio je o čemu se razgovaralo na sastanku vladajuće koalicije te objasnio kakav je rasplet oko slučaja Pupovac

Zašto se koalicija sastala u tajnosti?

Ne mislim da je bilo tajno. Ja sam ušao na glavni ulaz, isto kao i jučer.

A o čemu ste danas razgovarali?

Danas smo razgovarali o izazovima političke jeseni. Saborsko zasjedanje, porezna reforma, mirovinska...

Slučaj Milorada Pupovca?

Pa i o tome kako svi zajedno trebamo dati jedan zaječnički napor kako bi Hrvatsku - pristojnu, otvorenu i tolerantnu zemlju, sačuvali.

Ostaje li SDSS u koaliciji?

Nismo na taj način razgovarali. Razgovarali smo o tome što su izazovi politički i kako komunikacijski i sadržajno ne bi trebali dolijevati ulje na vatru nego rješavati probleme. Ja ću sigurno biti u skupini onih koji rješavaju probleme, a ne dolijevaju ulje na vatru.

Može se čuti da se od Milorada Pupovca tražilo da povuče svoju izjavu u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH. Je li on pristao na to?

Kao što kažem, nije se na taj način razgovaralo. Razgovaralo se o tome da svaka buduća komunikacija treba jasno dati doprinos pristojnoj, otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj i ne dolijevati ulje na vatru.

Ali je činjenica da vatra postoji i trebamo se baviti vatrom i rješavati problem da uopće vatra u hrvatskom društvu postoji pa će nam svima biti ugodnije.

Je li Pupovac dolio ulje na vatru sa svojim stavovima?

Ponovit ću - mislim da bi svi trebali dati doprinos smirivanju. Ovo sigurno nije bio doprinos smirivanju situacije, izjava Milorada Pupovca. Vratit ću se na postojanje problema s kojima ćemo se morati suočiti.

Hoće li on povući svoju izjavu?

To je pitanje za njega. Kažem da nismo razgovarali na taj način.

Jeste li mu to predložili?

Nismo razgovarali na taj način niti smo zaključke u tom smjeru donosili.

Što vi kažete o tome kao odgovoran političar?

Ja mislim da bismo trebali stvoriti jednu političku platformu koja jasno definira - što je pristojna, tolerantna i otvorena Hrvatska, što se iz hrvatskog društva mora isključiti, a što je ono što zauvijek moramo sačuvati.

HNS i ja osobno smo uvijek bili partneri svih manjina, uključujući srpsku nacionalnu manjinu. Uključenost manjina u hrvatski politički prostor mora uslijediti nakon razvoja društva koje je svjesno da su manjine, pa i unutar koalicije, a i unutar hrvatskog društva - bogatstvo. I na taj ćemo se način HNS i ja ponašati i u budućnosti.

Mislim da je to način rješavanja problema na jednoj političkoj platformi hrvatske budućnosti kao jedne pristojne, otvorene i tolerantne države.

Niste odgovorili - je li vam prihvatljivo ovakvo ponašanje?

Ponašanje koga? Ovih što su tukli naše građane?

Izbjegavate moje pitanje...

Ja sam vam sad odgovorio. Da mislim da je ta izjava gospodina Pupovca pomogla smirivanju situacije - nije!

Ali da mislim da ne bi ni postojala da se ne tuku hrvatski građani na hrvatskim ulicama - sigurno!

S druge strane, hvalite se obrazovnom reformom, ali imate problem. Premijer je taj koji i dalje razmišlja hoće li podići plaće prosvjetarima. Što ako se to ne dogodi?

Mi smo imali vrlo konstruktivan razgovor jučer o toj temi. Vi znate stav Hrvatske narodne stranke - to nije ucjena, to nije ultimatum. Znamo da premijer ne voli ultimatume.

To je jasan stav - da nakon sadržaja kurikuluma, Zakona o udžbenicima, opreme koja je u natječajima, da se moramo posvetiti ljudima za uspješnu reformu obrazovanja koja je došla u škole.

Što ako ne dođe do povećanja plaća?

Znate što je moja praksa? Što ako se ne uvede informatika u škole? Mi smo je uveli. Što ako se ne usvoji kurikulum? Mi smo ga usvojili. Što ako Kuščević ne ode iz Vlade? Otišao je.

Što sada? Dajte mi jednom vjerujte da se ovdje donose odluke analizama, političkim iskustvom i političkim stavom koji nije nametnut nego je sadržajan i argumentiran. Ja vam tvrdim da će biti odluka o tome i da će se korigirati nepravde u koeficijentima prosvjetnih radnika sigurno.

Poprilično ste uvjereni u tu priču.

Zato što je logična.

Spomenuli ste maloprije ucjene, smatrate li da Milan Bandić ucjenjuje sa svojih 13 zastupnika ako mu ne prođe GUP (konkretno i HNS)?

Može Milan Bandić imati i 100 ruku u Saboru, ali ako radi nešto protuzakonito, ondam u nikad neće proći GUP. Ako je GUP po zakonu, onda mu ne treba ni jedna ruka u Saboru.

Kakva je to sada koalicija? Svatko nekog ucjenjuje: vi se koškate s Bandićem, gospodin Pupovac malo ide, malo ne ide iz Vlade... Jel to, zapravo, jedna interesna koalicija?

Zašto mislite da se ja koškam s Bandićem? Kažem - ako je sve po zakonu, nema razloga za nervozu.

Napao vam je ministricu Divjak i htio je da ona izađe iz Vlade. Dakle, nisu baš odnosi sjajni.

Ministrica Divjak je poslije dvije godine sa svojim timom uvela frontalno reformu u hrvatsko obrazovanje, konačno. Znači, unatoč svim problemima usput, rezultati su evidentni.

Hoće li HNS imati svojeg predsjedničkog kandidata?

Sigurno nećemo neke postojeće kandidate podržati, recimo imperijalistu Kolakušića ili Škoru koji će gasiti stranke koje mu se ne sviđaju. O tome koga ćemo podržati ćemo odlučiti 21. ovog mjeseca na Središnjem odboru i hoćemo li uopće imati kandidata.