UMIJEĆE DIPLOMACIJE

Vrdoljak: Naftni moćnici do jučer nisu znali da Hrvatska postoji

02.07.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako je Hrvatska dovedena u jako dobru situaciju, a to je da naša energetska politika utječe na reginonalnu koja je u fokusu interesa svjetske energetske politike

'Nije važan interes bilo Rusa, bilo Amerikanaca, bitan je samo interes Hrvatske', naglasio je ministar. Komentirajući jučerašnji susret predsjednika Ive Josipovića sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika za energetiku Amosom Hochsteinom, rekao je da predsjednik, ministri i vlada idu u istom smjeru u ostvarenju strateških interesa Hrvatske. Istaknuo je i da ovo nije prvi Hochsteinov posjet, već četvrti.

Hochstein je bio u Hrvatskoj tri puta, predstavnici Gazproma nekoliko puta. Riječ je o kontinuiranim sastancima, tako da se i dolazak predsjednika Gazproma ne može prikazivati kao spektakl. 'Napravili smo dobar posao jer mnoge moćne tvrtke koje su sada zainteresirane, do jučer nisu znale da Hrvatska postoji. Na nama je da sada dobro odigramo, kako bi imali dugoročne beneficije', naglasio je Vrdoljak.

Podsjetio je kako je data room za istraživanje Jadrana potpuno popunjen do rujna, 'postoji veliki interes i očekuje se da će prva runda biti veoma uspješna'. Projekt vezan za istraživanja na kopnu, u Slavoniji, ministar je nazvao svojim djetetom. Rekao je da je u tijeku prikupljanje informacija za data room za to područje. Spomenuo je i važnost trećeg projekta - istraživanje područja Dinarida. 'Na tom smo području najdeficitiraniji s informacijama, no vrlo brzo će se krenuti'.

Ministar je rekao kako će se krajem ovog mjeseca održati nova runda pregovora s Molom i to će biti prvi razgovori nakon pravomoćne presude Ivi Sanaderu. Ministar kaže kako će ta činjenica imati više utjecaja u samoj arbitraži. A koliko će imati u pregovaračkom procesu, to ćemo tek vidjeti kad se sastanemo s mađarskim kolegama. U ove pregovore ulazimo s pozicije da nećemo razgovarati o modelu upravljanja koji je rezultat koruptivnog djela. Ono što je najbitnije je da moramo dogovoriti strategiju kako bi tvrtka išla naprijed, rekao je Vrdoljak.

Ponovio je kako nam je Ina energetski jako bitna. Naglasio je kako je najbolja opcija da mi kupimo Molov udio u Ini, no to je trenutno nemoguće zbog visoke zaduženosti i velikog deficita. Upravo ta opcija je, kaže, na stolu u svim pregovorima koje vode sa stranim partnerima o njihovim eventualnim ulaganjima u Hrvatskoj.

Vrdoljak je rekao i kako je u pripremi promjena Zakona o Ini u kojem će se naglasak staviti na način izbora strateškog partnera.

Cijelu emisiju A sada Vlada možete poslušati ovdje