okuplja oporbu

Vrdoljak: HNS pokreće interpelaciju o nepovjerenju Plenkoviću i Vladi

04.05.2017 u 19:00

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u četvrtak da će njegova stranka pokrenuti interpelaciju za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi, pri čemu u HNS-u žele da im se u toj inicijativi pridruže u Saboru svi oni koji misle da ova Vlada nema većinu.

’Hrvatska narodna stanka će pokrenuti interpelaciju Vlade Republike Hrvatske kako bi jasno vidjeli da li premijer Plenković ima većinu u ovom Saboru’, izjavio je Vrdoljak novinarima.

 Naglasio je kako će HNS tu inicijativu pokrenuti čim Božo Petrov odstupi s dužnosti predsjednika Sabora, što je on i učinio poslijepodne, jer interpelacijom žele vidjeti postoji li u Saboru parlamentarna većina. Dodao je kako HNS-ovci neće potpisati zahtjev Mosta za samoraspuštenje Sabora.

 Naglasio je kako u njegovoj stranci čvrsto stoje pri stavu da treba poštivati demokratske institucije i procedure. ‘To je nešto što moramo svi čuvati u ovom političkom kaosu koji se događa u zadnjih sedam dana. Mi smo sudjelovali s nekoliko minuta rasprave u 15-satnoj raspravi jučer, želeći samo pristojno reći kako ćemo glasati, iako su nas mnogi prozivali da ćemo bilo što drugo napraviti. HNS i naši saborski zastupnici su odgovorni za demokratsko funkcioniranje institucija u ovoj zemlji’, poručio je Vrdoljak.

 Sve one u Saboru koji misle da ova Vlada nema većinu pozvao je da se pridruže HNS-u u inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

 Ustvrdio je kako su HNS-ovi saborski zastupnici u svemu bili dosljedni, pošteni i otvoreni, te pokazali kako se odgovorno može sudjelovati u politici. ‘Nismo sudjelovali u jednim bezočnim raspravama, ali smo jasno odgovorili svoj stav na glasanju Mariću i nadam se da smo dostojni onih ljudi koji su nam dali povjerenje u ovom Saboru i nadam se da će svi ostali to biti u nekom kraćem roku’, rekao je Vrdoljak.

 Napomenuo je kako su u HNS-u protiv ministra financija Zdravka Marića glasali sva tri puta - kad su ga birali za ministra u Vladi Tomislava Karamarka, pa u Vladi Andreja Plenkovića, kao i danas kada se glasovalo o njegovu opozivu. ‘Za razliku od kolega iz Mosta koji su, evo, sada promijenili svoj stav i pridružili se HNS-u i SDP-u u opoziciji, što nažalost nije bilo dovoljno da se razriješi ministra Marića’, dodao je.

 Upitan tko će sada voditi Sabor, odgovorio je: ‘Potpredsjednici, HDZ-ovci, neka se dogovore’, a na pitanje zar nema ništa protiv da Sabor vodi HDZ-ov potpredsjednik Gordan Jandroković, odgovorio je: ‘Neka vodi bilo tko, jer neće biti dugo. Milanka Opačić je moj izbor’.