počinje totalni rat

Petrov: Plenković laže, a ja sam čist pred Bogom i narodom

04.05.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Bivši šef Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov, koji je u četvrtak dao ostavku kako bi izbjegao glasovanje o nepovjerenju, održao je press konferenciju na kojoj se žestoko obrušio na premijera Andreja Plenkovića i HDZ

'Moja uloga kao predsjednika Sabora bila je zaštiti koliko je to moguće dostojanstvo i rad ove institucije i to sam radio do zadnjeg trena', rekao je Petrov. 

Izjavio je kako su Andrej Plenković i HDZ pokušali Sabor pretvoriti u političko tezgarenje i trgovinu jer im je trebalo 75-76 ruku da zaštite neke druge osobe i gazde. 

'Gazda za mene može biti samo hrvatski narod kojem dugujemo povjerenje i odgovornost koje su nam dali kad su nas birali', rekao je. 

Prema Petrovu, Plenković je napravio cirkus u kojem on neće sudjelovati. 'Građanima će danas biti jasno kakvog predsjednika Vlade imaju. Njemu je svejedno vode li ministarstva tajnici ili ministri, laže da ima većinu. Rekao je da ima većinu, a danas kaže da je to nebitno pitanje.

Bitna mu je moć da se zaštite svi oni koji su sudjelovali u stvarima oko Agrokora', rekao je. 'Mogu samo reći da se osjećam čist pred Bogom i narodom. Ja sam čist, a oni su pokazali da im nisu bitni volja građana i demokratski principi', istaknuo je Petrov.

Iako nije želio komentirati podršku SDP-ova Tomislava Sauche Zdravku Mariću, Petrov je nastavio obrazlagati svoj stav o Plenkoviću i HDZ-u. Rekao je, među ostalim, da je njima bitno da prebrode do drugog kruga izbora jer će biti još onih koji će pretrčati u njihov tabor.

'Zato im je bilo bitno da uzurpiraju sabor. Ja u toj tragikomediji neću sudjelovati', rekao je. 'Pogledajte glasovanje danas, pogledajte koji su saborski zastupnici danas glasovali da se zaštiti sve ono što se događalo oko Agrokora, pogledajte što su ranije govorili, pogledajte promjene zadnja 24 sata', rekao je Petrov.

'Neka zastupnici snose odgovornost za sve ono što će se događati. HDZ traži spas za ovu Vladu jer znaju što bi im se dogodilo na novim izborima. Ako će HDZ glumiti gazdu, nas u tome nema. On je stalno govorio 'ja' i 'moja vlada'. To nije demokratski princip ni uvažavanje bilo koje druge osobe. Njemu je svejedno hoće li ministri imati mišljenje dok god on drži konce. On će se držati nogama i rukama za poziciju koju ima', rekao je Petrov te zaključio:

'Danas su već pale maske, pokazalo se da Plenković nema većinu o kojoj je govorio svih ovih dana. Toliko je ignorirao i vrijeđao zdrav razum da je govorio da to nije bitno. Sutra će maske dodatno pasti. Građani, pazite što ćete napraviti za dva do tri tjedna.'

Naknadno, Petrov je za N1 televiziju izjavio kako je trenutna situacija u Saboru sumrak parlamentarizma u Hrvatskoj.

'Plenković mora imati većinu u Saboru i laže da ima većinu. To nije radio niti Ivo Sanader'.  Rekao je i kako Most danas nije pokrenuo glasanje o nepovjerenju Vladi jer su očekivali kako će Plenković dati ostavku.

'Trebao bi imati barem onoliko obraza koliko ga je imao Tomislav Karamarko', zaključio je Petrov.