IZNAD POLITIKE

Vrabec: Nove ustavne suce mora nominirati struka

29.02.2016 u 19:15

Bionic
Reading

Može li Ustavni sud RH postati mjesto profesije, a ne politike, glavno je pitanje priloga HRT-ove emisije Labirint u kojoj je između ostalih sudjelovao Samir Vrabec, pravni stručnjak na polju ustavnog prava

Ustavni sud koji je zbog svog sastava često na meti kritika, ove godine trebao bi dobiti čak 10 novih sudaca, a šanse da za upražnjena mjesta izaberemo najbolje vrlo su male budući da je izbor ustavnih sudaca uvijek stvar političke trgovine koja se događa u svim parlamentarnim demokracijama, istaknuto je u uvodu emisije u kojoj je naglašeno kako je pritom najvažnije naći kompromis.


Valja podsjetiti kako je problem nastao još 2010. kada je ustavnim promjenama određeno da se ustavni suci biraju dvotrećinskom, a ne kvalificiranom odnosno natpolovičnom većinom što je rezultiralo time da otad kao član Ustavnog suda RH nije izabran nijedan novi sudac, a sada je krajnji čas da se biraju novi suci jer u lipnju njihov broj sa 13 pada na samo šest što izaziva blokadu rada Ustavnog suda.

Prošlog srpnja nijedno od troje predloženih kandidata za ustavne suce nije dobilo potrebnu većinu u Saboru te odredba po kojoj se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom nije ostvarila svoj cilj.

U tajnom glasovanju najviše je glasova dobila profesorica ustavnog prava Sanja Barić za koju je glasovalo 99 zastupnika, a za imenovanje joj je trebao 101 glas. Bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dobio je 52, a sutkinja Ivana Čalić 36 glasova.

Glasovanju nisu pristupili zastupnici HDZ-a, čiji je zastupnik Davorin Mlakar tada objasnio kako je stranka nezadovoljna time što o izboru nisu provedene konzultacije među klubovima.

Inače, još 2010. kada je u Ustav unesena odredba po kojoj se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom svih saborskih zastupnika istekao je mandat sutkinji Nevenki Šernhorst, no višekratni pokušaji da joj se izabere zamjenik nisu uspjeli.

U srpnju prošle godine istekao je i osmogodišnji mandat Davoru Krapcu, a prošlog su prosinca istekli mandati još petorim sucima, među njima i predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec.  

Ustavni zakon o ustavnom sudu dopušta, međutim, da svoju dužnost ustavni suci iznimno nastave obnašati i nakon isteka mandata, najdulje šest mjeseci, što znači da bi Sabor sedam novih sudaca morao imenovati najkasnije do lipnja iduće godine. U protivnom, Ustavni sud ostao bi bez kvoruma za donošenje odluka što bi značilo ustavnu krizu u kojoj se, među ostalim, u državi ne bi mogli provoditi ni izbori.

'Trenutačna situacija rezultat je političke neodgovornosti glavnih parlamentarnih igrača i glavnih političkih stranaka, bilo vladajućih, bilo oporbenih, koji su svoje partikularne političke interese podredili općih, nacionalnih i strateških interesa', kazao je u Labirintu Vladimir Šeks, jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava.

Šeks je dodao kako je problem nastao jer u brzoj promjeni ustavnih odredaba nisu ugrađeni osigurači koji su trebali spriječiti neizglasavanje ustavnih sudaca. 'Ustavno-pravni poredak zbog toga je na koljenima', zaključio je Šeks.

'Ideja o izglasavanju ustavnih sudaca dvotrećinskom većinom bila je dio ustavnih promjena i dobar primjer dobrih namjera koje završe loše', smatra ustavni stručnjak Vrabec koji smatra kako je prošli sustav izbora ustavnih sudaca značio da suce bira saborska većina bez konzultacija s oporbom.

S njim se složila i novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić koja smatra kako je ideja o izglasavanju dvotrećinskom većinom određena kako bi se političke stranke natjeralo da konsenzus pronađu najbolje kandidati i neosporni stručnjaci.

Vrabec pak ističe kako je pogrešno misliti o Ustavnom sudu kao sudu već se radi o kvazisudbenom političkom tijelu koje ne pripada sustavu već ga Ustav regulira zasebno. 'To je tijelo koje lebdi iznad drugih tijela vlasti, a sam Ustavni sud čuvar je vlasti, dok ponekad njegovi anđeli imaju bijela, a ponekad garava krila', slikovito se izrazio Vrabec koji je zaključio kako bi najbolje rješenje bilo kada bi nominacije za kandidate budućih ustavnih sudaca davali pravni fakulteti te najviša sudska tijela poput Vrhovnog suda, Visokog prekršajnog suda, Visokog trgovačkog suda i Visokog prekršajnog suda kako bi se unutar struke prepoznali najbolji stručnjaci.
417678, 417027, 408702, 408038