VON DER LEYEN

Podijelila hrvatske europarlamentarce: Jednima velika saveznica, drugima nema legitimitet

16.07.2019 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarci podijeljeni su oko podrške Ursuli von der Leyen a oni koji pripadaju političkim grupama u Europskom parlamentu oslikavaju stajališta svojih klubova zastupnika

Karlo Ressler (HDZ/EPP) je rekao za Hinu kako će podržati Ursulu von der Leyen zato što je EPP pobjednik izbora s preko 40 milijuna glasova. 'Želimo da i u idućem razdoblju desni centar predvodi široki kompromis u budućem razvoju Europe', kazao je Ressler i dodao da EPP podržava prvu ženu na čelu Komisije koja će se morati suočiti s demografskim, tehnološkim, klimatskim i vanjskopolitičkim izazovima.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) kazao je za da će podržati von der Leyen prvenstveno jer je 'visoko na listu svojih prioriteta stavila zaštitu okoliša i kohezijsku politiku, koja je manjim državama izrazito važna'.

Flego je rekao da je na sastanku s klubom zastupnika Obnovimo Europu upitao von der Leyen o pristupu Hrvatske Schengenu, na što je ona odgovorila da će biti 'veliki saveznik' Hrvatske na tom putu.

Biljana Borzan (SDP/S&D) je kazala kako su socijaldemokrati podijeljeni na one koji su zadovoljni kandidatkinjom, njenim govorom i odgovorom na pismo socijaldemokrata, dok dio traži poboljšanja, a treći je čvrsto protiv jer se napustio sistem spitzenkandidata.

'Mi smo tražili kao grupacija da se napravi pisani dokument, da ne ostane sve samo na usmenim obećanjima, jer imamo gorko iskustvo iz prošlog mandata kada je gospodin Juncker uoči imenovanja obećao da će ostvariti mnoge ciljeve koji su socijalistima bili važni', poručila je Borzan i kazala da Juncker naposljetku nije ispunio većinu obećanja, a sada su od von der Leyen dobili pisani dokument kojim se obvezala provoditi mjere bitne socijaldemokratima u području socijalne politike.

Borzan kaže da je von der Leyen većinu govora posvetila odgovoru na socijaldemokratske zahtjeve, po čemu se vidi da je njihova podrška ključna za von der Leyen.

  • +12
Ursula von der Leyen Izvor: Pixsell / Autor: Axel Heimken/DPA/PIXSELL

SDP-ova zastupnica kaže da će se na sastanku odlučiti hoće li grupa imati jedinstven stav, a u suprotnom će slučaju zastupnici glasati po savjesti.

'Ne bih htjela da izaberemo predsjednicu Komisije, da napravimo određenu blokadu rada i da onda euroskepticima damo za pravo da kažu: evo vidite oni se ne mogu dogovoriti', zaključuje Borzan.

Ruža Tomašić (HKS/ECR) rekla je da će cijeli ECR vjerojatno biti suzdržan na glasanju.

'Problem je u tome što ona zapravo uopće nije bila u planu za kandidata, nego su nju sada na kraju izvukli', kaže Tomašić i dodaje da se iz govora vidi da 'govori nečije tuđe govore i da će s njom zapovijedati oni koji su je izvukli i stavili tu gdje je'.

Nezavisni zastupnik u EP-u Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) najavio je da će glasati protiv von der Leyen jer je 'oktroirani kandidat za kojeg nitko nije glasao te nema nikakav legitimitet'.

'Von der Leyen predstavlja i nastavlja sve one loše politike i prakse koje smo imali i do sada - centralizacija, deficit demokracije i hegemonija centra prema periferiji EU pa tako i prema Hrvatskoj', kazao je Sinčić i naveo da da Njemačkoj pripada Komisija, Francuskoj Europska središnja banka, a da Talijani imaju po 7. put predsjednika Europskog parlamenta, a da predsjednik parlamenta nikada nije bila osoba iz 15 zemalja periferije.

Mislav Kolakušić nije bio dostupan za komentar, ali je na plenarnoj sjednici održao govor iz kojega se može zaključiti kako će glasati.

'Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje', rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu pa se čini malo vjerojatnim da bi glasao za njemačku demokršćanku.

Europarlamentarci će danas u 18 glasati o prihvaćanju von der Leyen kao predsjednice Komisije, a bivšoj njemačkoj ministrici obrane potrebna je natpolovična podrška, odnosno 374 glasa da bi postala predsjednica Komisije.

Pučani i Obnovimo Europu zajedno imaju 290 zastupnika, S&D 154, a ECR 62, dok na ostale grupacije, barem po službenim izjavama, ne može računati.

Glasanje je, međutim, tajno pa je pitanje koliko će zastupnici biti podložni stranačkoj 'stezi'.

Ako parlament ne prihvati von der Leyen, Europsko vijeće u roku od 30 dana treba predložiti novog kandidata.