AMERIKANCI NA BIRALIŠTIMA

'Voljela bih da imam treći izbor, ova dvojica su mi ista'

06.11.2012 u 22:20

Bionic
Reading

Podijeljena Amerika izašla je danas na birališta. Barack Obama i Mitt Romney delegirali su legije pravnih stručnjaka koji prate glasovanje i spremni su reagirati na nepravilnsoti. Ministarstvo pravosuđa ima gotovo 800 promatrača u 23 savezne države u slučaju da bude optužbi za izbornu prijevaru

Barack Obama ili Mitt Romney, za većinu Amerikanaca već je odlučena stvar. Međutim, još ima i onih neodlučnih, koji nisu sigurni kome bi dali svoj glas.

70-godišnja starica krenula je jutros na biralište u središtu Bostona. Zna da mora obaviti svoju građansku dužnost, ali nije sigurna kome bi dala svoj glas. Prije četiri godine glasovala je za republikanskog kandidata Johna McCaina.

'Odlučit ću kad uđem unutra, jednostavno se ne mogu još odlučiti. Voljela bih da imam treći izbor, ova dvojica su mi ista. Tako mi je drago da će uskoro završiti i glasovala bih za onog tko bi rekao: gotovo je, nema više izbora. Mislim da će Obama ipak pobijediti', kaže nam starica.

46-godišnja dizajnerica interijera odavno je odlučila. Mitt Romney njen je kandidat. Zašto?

'Zato što ne bih podnijela još četiri godine ovoga, ekonomija je u neredu, propisi nas jednostavno dave. I dosta mi je klasne socijalne države. Baš mi je dosta. Mislim da će utrka biti neizvjesna ali da će se Romney uspjeti progurati. Očekujem da preuzme državu kao predsjednik uprave jednog jako loše vođenog poduzeća', poručuje dizajnerica.

Potpuno drugačije na stanje u kojem je Amerika gleda 60-godišnji vlasnik agencije za nekretnine.

'Glasujem za Obamu. Sviđa mi se kako je radio zadnje četiri godine. zatekao je groznu situaciju i popravio je. I jako se bojim republikanaca i njihove retorike. I ne volim Romneya. Ima nešto kod tog tipa što mi se ne sviđa. Želite li znati i zašto glasujem za demokratkinju Warren na izborima za Senat? Samo kako bih bio siguran da republikanac neće upasti', ističe ovaj 60-godišnjak.

U dugačkom redu prema glasačkom mjestu na bostonskoj hladnoći zatekao se i vlasnik jednog od najboljih gradskih hotela. I njegov je izbor Obama, iako to znači da će plaćati još veće poreze.

'Svaku večer gledamo vijesti, debate i izbor je jasan i važan. To je izbor Između ljudi kojima je stalo do cijele zemlje i onima koje zanima samo onih 1 posto na vrhu. Ja spadam u taj vrh, ali želim vidjeti da svima bude bolje', poručuje vlasnik jednog od najboljih gradskih hotela.