ZBOG ISLAMISTIČKIH SKUPINA

Vojni udar u Maliju, svrgnut predsjednik

22.03.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Vojnici u Maliju izveli su vojni udar, a u prvoj poruci objavljenoj na državnoj televiziji rekli su da će vratiti vlast u civilne ruke kad više ne bude ugrožen integritet zemlje

Satnik Amadou Sanogo predstavljen je kao predsjednik novoformiranog Nacionalnog odbora za ponovnu uspostavu demokracije i države (CNRDRE). Razlog za svrgavanje predsjednika Amadoua Toumanija Tourea je 'nesposobnost da uguši pobunu Tuarega i aktivnosti islamističkih skupina' na sjeveru zemlje.

'Obećavamo da ćemo vratiti vlast u ruke demokratski izabranog predsjednika čim zemlja bude ponovo ujedinjena i njen integritet ne bude više ugrožen', rekao je na državnoj televiziji glasnogovornik CNRDRE-a Amadou Konare okružen desecima vojnika.

U kratkom priopćenju nije ništa rečeno o sudbini svrgnutog predsjednika koji je prošlih deset godina bio na čelu jednog od stabilnijih režima u Africi, a za mjesec dana trebao je ionako odstupiti s dužnosti jer su bili zakazani izbori za njegovog nasljednika.

Pučisti su do daljnjeg suspendirali ustav i proglasili policijski sat u zemlji. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u posebnoj poruci nekoliko sati prije nego što su vojnici objavili da su izveli puč pozvao na mir i na rješavanje spora demokratskim putem.