'PARTNERSTVO ZA MIR'

Vojna vježba NATO-a u rujnu u Banjoj Luci

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.08.2009 14:58
  • Objavljeno 04.08.2009 u 14:52
EUFOR-ovci u Banja Luci

EUFOR-ovci u Banja Luci

Izvor: Reuters / Autor: -

Pripadnici oružanih snaga šesnaest država-članica NATO saveza i programa 'Partnerstvo za mir' sudjelovat će na vojnoj vježbi što će se od 4. do 17. rujna održati na području Banja Luke, najavili su u utorak predstavnici Oružanih snaga BiH, stožera NATO-a u toj zemlji (NHQ) i Zapovjedništva američke vojske u Europi (USEUCOM)

SARAJEVO - Vježba pod nazivom "Zajednički napor 2009" uključit će 570 pripadnika vojnog osoblja, koji će provjeravati vojne telekomunikacijske sustave i procedure koje vrijede u NATO-u.

Brigadni general OS BiH Dragan Vuković, voditelj tima za tehničku pripremu vježbe, izjavio je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako su poduzeti svi potrebni napori za pripremu potrebne infrastrukture.

Istaknuo je kako će se cijela vježba odvijati unutar prostora koji pripada vojarni "Kozara" te da neće biti pojačanog kretanja vojnika i borbene tehnike kroz sami grad.

Po dosadašnjim procjenama vježba će stajati oko tri milijuna eura a veći dio te svote odnosi se na izravna ulaganja u gradnju potrebne infrastrukture.

General David Cotton izrazio je u ime USEUCOM-a zadovoljstvo obavljenim pripremama te je najavio kako će tijekom održavanja vježbe biti obavljeno više od tisuću pokusa na vojnim telekomunikacijskim sustavima.

Dijelovi vježbe istodobno će se odvijati na lokacijama u Nizozemskoj i Danskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!