UVJEREN U USPJEH

Vojislav Šešelj ponudio potporu Vučiću na izborima

25.11.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Prijevremeni parlamentarni izbori sredinom prosinca mogli bi Srbiju pomaknuti udesno unatoč vjerovanju proeuropske oporbe da će narušiti više od desetljeća dugu vlast Srpske napredne stranke kojoj je potporu na lokalnoj razini najavila Srpska radikalna stranka haškog osuđenika i ekstremista Vojislava Šešelja

Za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 17. prosinca, do sada je proglašeno 12 stranačkih i koalicijskih izbornih lista, a rok za predaju ovjerenih popisa kandidata istječe u nedjelju 26. studenog u ponoć. U utrci je više od trećine stranaka i koalicija desne orijentacije, s izrazito nacionalnim predznakom i neskrivenim euroskepticizmom.

Vojislav Šešelj, haški osuđenik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS), izjavio je ranije da će radikali nastupiti zajedno sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na beogradskim i izborima u gradovima i općinama u Srbiji.

Šešelj se u petak, uvjeren da će radikali ući u parlament, dodatno ponudio rekavši da je SRS spremna priskočiti Vučiću "kako oni (SNS) ne bi bili primorani praviti koaliciju s izdajničkim strankama".

Srpska napredna stranka nastala je kao frakcija SRS-a, koju su predvodili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ali njezino članstvo nikad se nije nedvojbeno ogradilo od politike radikala zbog koje je njezin tadašnji i današnji vođa osuđen za ratne zločine pred haškim sudom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. studenog parlament i raspisao prijevremene parlamentarne izbore, a 17. prosinca biti će održani i izbori u Beogradu te u još 64 grada i općine.

  • +4
Aleksandar Vučić, Jakov Milatović i Dimitar Kovačevski na sajmu Vinska vizija otvorenog Balkana Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Izbori dolaze u vrijeme frustrirajućeg zastoja dijaloga s Kosovom, kritika Europske unije u godišnjem izvješću o napretku u eurointegracijama i novih napetosti nakon oružanog sukoba na kosovskom sjeveru, kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba iz naoružane paravojne skupine.

Vučić, kojeg oporba optužuje da, premda je po Ustavu predsjednik svih građana, izravno sudjeluje u tzv. funkcionerskoj kampanji izravno podupirući Srpsku naprednu stranku, s čijeg je čela nedavno odstupio, formalno je prepustivši aktualnom ministru obrane Milošu Vučeviću.

Pokazalo se to i u petak navečer na predizbornom skupu SNS-a u Kraljevu, na kojemu je Vučić bio glavni govornik i poručio da će "Srbija stati" i vratiti se u prošlost ako oporba pobijedi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Idemo na izbore 17. prosinca da ih pobijedimo, da ih počistimo jače i uvjerljivije nego ikada. Iako ne vjeruju, vidjet će za dvadeset i neki dan", rekao je Vučić i ustvrdio kako ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da " oporba svakog dana ima sve manje glasova" diljem Srbije.

U raspodjeli 250 zastupničkih mandata u Skupštini Srbije mogu sudjelovati samo izborne liste koje pređu izborni prag od tri posto, no taj propis ne vrijedi za liste nacionalnih manjina.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastupit će u koaliciji sa Strankom pravde i pomirenja (SPP). Dvije stranke kandidirale su se kao koalicija manjinskih stranaka s izbornom listom "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", za što je bilo potrebno prikupiti 5.000 potpisa potpore.