persona non grata

Srbija odgovorila Radmanu: 'Želimo dokaze da je naš diplomat kršio Bečku konvenciju!'

21.11.2023 u 18:14

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je nazvalo "netočnim" tvrdnje hrvatskih vlasti da je protjerivanje srbijanskog diplomata recipročna mjera za protjerivanje hrvatskog diplomatskog predstavnika iz Beograda te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima temelji svoju odluku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu je u utorak protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na jučerašnje protjerivanje iz Srbije prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnajdera.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je u utorak novinarima rekao da je "to stvar odabira".

Srbijansko ministarstvo je kasnije ocijenilo da su "netočne tvrdnje" Grlića Radmana i MVEP-a da je riječ "o recipročnim mjerama".

U priopćenju navodi kako Novaković svojim djelovanjem u Hrvatskoj "nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove".

"Zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije", navodi ministarstvo.

Nasuprot tome, u slučaju hrvatskog diplomata Šnajdera riječ o "dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obavještena", stoji u priopćenju.

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'