enormni porast temperature

Vodovod Osijek: Pokrivamo potrebu za pitkom vodom, prosječna dnevna potrošnja vrlo slična kao i lani

20.07.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Osječki "Vodovod" u srijedu je izvijestio da u Osijeku neće biti destabilizacije sustava vodoopskrbe ni u slučaju enormnog porasta temperature, koji bi potrajao i do kraja kolovoza

Sa svojim vodocrpilištem "Vinogradi" i vodo-zahvatom "Pampas" "Vodovod" u potpunosti pokriva potrebu za pitkom vodom grada Osijeka i prigradskih naselja, a prosječna dnevna potrošnja vode je, kažu, vrlo slična, pa čak i neznatno manja nego u isto vrijeme prošle godine.

Prosječna potrošnja u lipnju i prvoj polovini srpnja 2022. se kreće od 24 do 25 tisuća kubnih metara dnevno, ovisno o prosječnoj temperaturi zraka. Bez obzira što je ljeto ove godine prilično toplo i sušno, prosječna dnevna potrošnja je vrlo slična, čak i neznatno manja nego u isto vrijeme 2021., pojasnili su u tvrtki.

Budući da se idućih dana očekuje porast temperature do 38 stupnjeva, očekuje se i porast potrošnje vode od 15 posto, tako da bi maksimalna dnevna potrošnja mogla dosezati od 29 do 30 tisuća kubnih metara vode. No, počela je sezona godišnjih odmora pa 20 posto 30 posto korisnika trenutno ne troši vodu.

"Riječ je o uobičajenoj potrošačkoj godini, bez ekstremnih isporuka i osječki 'Vodovod' može u potpunosti zadovoljiti potrebe korisnika za vodom za ljudsku potrošnju", poručili su iz te tvrtke, ali i dodali kako to ne znači da pitku vodu ne treba trošiti racionalno.

Iz Ureda osječko-baranjskog župana Ivana Anušića izvijestili su kako je stanje vodoopskrbe na području te županije uredno te da ni jedna jedinica lokalne samouprave nije prijavila poteškoće s vodoopskrbi.