jasna poruka

Vodeći republikanac odbacuje otrovni slučaj opoziva Trumpa

19.12.2019 u 21:39

Bionic
Reading

Vodeći republikanac u Senatu Mitch McConnell pozvao je u četvrtak kolege senatore da isprave ono što je nazvao "otrovnim" opozivom predsjednika Donalda Trumpa čime je poslao dosad najjači signal da zastupnici neće Trumpa svrgnuti s dužnosti.

U oštrom napadu na demokrate McConnell, vođa senatske republikanske većine, optužio je Zastupnički dom da je podlegao "stranačkom bijesu" i "frakcionaštvu" kada je u srijedu glasao za opoziv Trumpa zbog zloporabe ovlasti i ometanje kongresne istrage.

Trump, treći američki predsjednik suočen s opozivom, vjerojatno će u siječnju na suđenje u Senat zbog optužbi da je pritiskao Ukrajinu da istraži njegova političkog suparnika, demokrata Joea Bidena.

Republikanci kontroliraju Senat u kojem je stotinu zastupnika i nijedan od njih dosad nije rekao da će poduprijeti opoziv Trumpa koji se na izborima u studenom 2020. bori za drugi mandat.

Odbacivši glasanje za opoziv kao "brzopletost", McConnell je jasno dao do znanja da Senat ne bi trebao Trumpa proglasiti krivim.

"Glasanje nije odraz onoga što je dokazano. Ono je tek odraz njihovih osjećaja prema predsjedniku. Senat to mora ispraviti", istaknuo je.

"Ovaj Zastupnički dom dopustio je da njegov stranački bijes prema ovom konkretnom predsjedniku stvori opasan novi presedan koji će odjekivati daleko u budućnosti", dodao je McConnell.

Povijesno glasanje u srijedu provedeno je nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika nazvali prijetnjom američkoj demokraciji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego zastupnički dom predsjedniku.

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovu političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika, a 198 ih je bilo protiv.

Nakon što je Zastupnički dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja".

Dosad nijedan američki predsjednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump, koji je u trenutku glasovanja bio sa svojim simpatizerima u Michiganu odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u rujnu pokrenula predsjednica parlamenta Nancy Pelosi "lovom na vještice".

Tijekom dana na Twitteru je postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.