POTROŠAČI SE ŽALE USTAVNOM SUDU

Voda za kuće i vikendice poskupljuje od 100 do 400 posto

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 16:54
  • Objavljeno 01.04.2011 u 15:12
tportal

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uredbom o najnižoj cijeni vodnih usluga, koja je danas stupila na snagu, cijena vode za vlasnike kuća i vikendica neopravdano će se povećati za 100 do 400 posto, tvrde u udruzi Dalmatinski potrošač

Već prvog dana stupanja na snagu Vladine uredbe o najnižoj cijeni vodnih usluga stigao je protuudar Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske. One su, putem udruge Dalmatinski potrošač iz Splita, od Ustavnog suda zatražili ocjenu ustavnosti ovog propisa.

Vlada je, naime, propisala da se potrošnja vode građanima ubuduće obračunava po novim pravilima, po kojima će se cijena sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio, odnosno mjesečni paušal, kretat će se od 24,60 kuna do čak 2.798,25 kuna, a ovist će o profilu priključka za vodu i dijeliti na sva kućanstva koja su na njega priključena. Tim novcem trebalo bi se financirati očitavanje mjerila, obrada i dostava računa te održavanje priključka i zdravstvene ispravnosti vode.

Namjera Vlade je, navodno, izjednačiti cijene za potrošače u stanovima, kućama i vikendicama, ali i primorati one koji svoje objekte koriste nekoliko mjeseci godišnje da svejedno plaćaju održavanje sustava.

Pored mjesečnog paušala, voda će se plaćati i dosad uobičajenim modelom: potrošeni kubici množit će se varijabilnim dijelom od 8,31 kunu. U splitskom Vodovodu i kanalizaciji izračunali su da će računi za višečlane obitelji u većim stambenim zgradama biti nešto manji, za manje obitelji u manjim zgradama nešto veći, dok će najgore proći samci te vlasnici kuća i vikendica. U ovoj tvrtki očekuju da će godišnji prihodi porasti za oko deset milijuna kuna.

Iz Dalmatinskog potrošača upozorili su Ustavni sud i Vladu da po zakonu nije dopušteno naplaćivati očitanje mjerila i dostavu računa, da je sporna uredba donesena bez propisanog mišljenja Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača te da se kroz mjesečni paušal potrošačima pokušavaju naplatiti i brojni neopravdani troškovi, poput neracionalnosti sustava.

'Uredba je diskriminirajuća prema dijelu potrošača koji žive u obiteljskim kućama, jer će im se cijene neopravdano povećati od 100 do 400 posto', upozoravaju iz ove udruge te Vladu podsjećaju da po Zakonu o zaštiti potrošača prodaja javnih usluga može biti naplaćena samo po potrošnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi