RAT U LIBIJI

Vlasti planiraju tajan Gadafijev pokop

21.10.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Libijske vlasti u sljedećih nekoliko sati planiraju u tajnosti pokopati ubijenog bivšeg diktatora Moamera Gadafija, javlja BBC.

Dopisnica BBC-ja iz Tripolija Caroline Hawley kaže da su libijski čelnici odlučni da Gadafija pokopaju brzo i u tajnosti, ali još uvijek nisu posve sigurni kako i gdje to učiniti. Njegovo tijelo se vjerojatno još uvijek nalazi u Misrati, gdje je prevezeno nakon ubojstva u Sirtu.

U međuvremenu se pojavljuje sve više pitanja o tome što se točno dogodilo u posljednjim trenucima Gadafijeva života, posebice nakon pojave sve više uznemirujućih fotografija i snimaka koje ukazuju na to da je zlostavljan i pogubljen, što Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) negira.

Viši dužnosnik NTC-a Mohamed Sajeh rekao je BBC-ju kako sumnja da je Gadafi ubijen namjerno, ali je dodao: "Čak i ako jest, mislim da je zaslužio".

"Da ga ubijemo tisuću puta, mislim da ne bi bilo dovoljno za sve što je učinio. Izgubili smo 70 tisuća najboljih ljudi zbog toga čudovišta", dodao je.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International zatražila je "cjelovitu, neovisnu i nepristranu istragu" o okolnostima njegove smrti.

U sljedećih nekoliko sati se također očekuje objava NATO-a da je njegova kampanja u Libiji završena. To je jutros najavio i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

"Mislim da možemo reći da je vojna operacija završila, da je cijeli libijski teritorij pod kontrolom Nacionalnog prijelazno vijeća (NTC) i osim nekoliko prijelaznih mjera sljedećih tjedana, operacija NATO-a je završila ", rekao je Juppe na radiju Europe 1.

Juppe je u četvrtak navečer rekao da će NATO-ova operacija u Libiji biti završena kada NTC proglasli oslobođenje libijskog teritorija. U Tripoliju je čelnik NTC-a Mahmud Džibril rekao da će se to dogoditi najkasnije u petak.