u sjevernom moru

Vlasti njemačkog otoka Borkuma izdale upozorenje zbog izgubljenih kontejnera

03.01.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Vlasti njemačkog otoka Borkuma u Sjevernom moru izdale su u četvrtak upozorenje nakon što je jedan kontejnerski brod tijekom oluje u noći na srijedu izgubio preko 270 kontejnera među kojima su i tri kontejnera koji sadrže opasne tvari

„Upozoravaju se građani da ne dolaze u kontakt s kontejnerima koji budu nasukani na obalu“, stoji u priopćenju okruga Leer u kojem se građani pozivaju na „krajnji oprez“ i obavještavanje vlasti u slučaju uočavanja kontejnera.

Prema navodima nizozemskih vlasti, od izgubljenih kontejnera tri sadrže opasne kemikalije koje se koriste u proizvodnju plastike a koje su opasne za žive organizme, posebno nakon dodira s vodom.

Nizozemski mediji javljaju da su se na nizozemskim zapadnofrizijskim otocima pojavili neki od izgubljenih kontejnera i da građani iz njih odnose predmete.

Izgubljeni kontejneri, od koji su neki međusobno povezani, predstavljaju i opasnost po brodski promet u ovom prometnom dijelu Sjevernog mora tako da su vlasti u noći na četvrtak za promet zatvorile ušće rijeke Ems južno od Borkuma.

  • +53
Otok Borkum Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NETfficient projekt

„Konačni broj izgubljenih kontejnera će se znati tek nakon dolaska broda u Bremerhaven“, rekao je predstavnik njemačke obalne straže.

Brod Zoe, koji plovi pod panamskom zastavom, bio je na putu od Antwerpena do Bremerhavena kada je usred oluje izgubio velik broj kontejnera.

Borkum je dio istočnofrizijskih otoka koji spadaju u najpopularnija turistička odredišta Nijemaca.